Gevolgen koerskeldering aandelen Amazon, Meta en anderen

De aandelen van Amazon, Meta en tal van andere tech bedrijven staan ook de laatste week verder naar beneden gegaan. Waar leidt dit koersverlies toe, anders dan de constatering dat Apple nu evenveel waard is als Amazon, Alphabet en Meta bij elkaar.

Toegegeven, dat moment heeft niet lang geduurd. Apple was niet langer dan een dag meer waard dan die drie bedrijven. Het signaal dat daardoor is afgegeven is echter iets dat nog lange tijd blijft rondzingen. De oorzaak van het koersverlies is namelijk niet verholpen. Beleggers zien niet in hoe zij op korte termijn nog kunnen verdienen aan een aandeel in bedrijven als Amazon, Google of Facebook.

Facebook als voorbeeld

Facebook is wellicht het beste voorbeeld van de neergang. Dat bedrijf is in een jaar tijd meer dan twee derde van de beurswaarde verloren. De beste stuurlui staan aan wal en roepen dat dit onvermijdelijk was, de koers was vanaf de beursgang ongeloofwaardig hoog. Die mening is navolgbaar en deels ook correct. Maar het verklaart niet waarom dat nu pas gebeurt. Om dat te kunnen duiden moet naar zowel het bredere economische plaatje worden gekeken (“de recessie!”), de klantgegevens als de voornaamste bron van inkomsten: advertenties. Die twee laatste zijn compleet anders dan een jaar geleden. Facebook heeft het lange tijd ontkend en verhuld, maar inmiddels weet iedereen dat het platform krimpt. De gerapporteerde groei zegt niets over het daadwerkelijke gebruik.

Wat er nog aankomt

Bij advertenties is de neergang ingezet door de wijzigingen die Apple heeft doorgevoerd. Dat is de pijn die nu zichtbaar is. Wat er nog aankomt is een bulk aan rechtszaken en wetgeving (DMA) die de business in de EU verder beperkt.

Zoals gezegd, Facebook of Meta is een goed voorbeeld. Voor Amazon en Google gelden deels de zelfde ontwikkelingen waar het gaat om wet- en regelgeving en de economie. Grote institutionele en privé beleggers zien dat de deze aandelen niet langer goud omrand zijn. Het is niet meer de garantie voor een steeds hogere waarde en een aantrekkelijk rendement.

Minder investeringen

Bij het uitblijven van dat rendement is er opeens minder ruimte om te investeren. Een lening of hypotheek met aandelen Amazon, Meta en dergelijke als onderpand lukt nog wel, maar de rekensom is wel een stuk lastiger geworden. Dit leidt – vooral op de Amerikaanse markt – weer tot meer terughoudendheid. Net als aan het begin van de eeuw toen de internetzeepbel implodeerde.

 

(afbeelding via link)