Geschikt voor XP

Hardware voorzien van de nieuwste firmware is een handeling die makkelijk wordt vergeten. Als het moederbord, de grafische kaart of ander onderdeel geen waarschuwing geeft is het aan de gebruiker daar regelmatig naar te kijken. Soms kom je dan achter het bestaan van eigenaardige updates.

Veel ervaring met ASRock moederborden is er hier niet. Sinds vorige jaar draait er een systeem dat daarop is gebaseerd. Een programma dat controleert of er firmware updates zijn was tijdens de ingebruikname niet geïnstalleerd. Geen idee of dat is vergeten of dat de meegeleverde versie het niet deed. Er was dus geen signaal onderin beeld dat er voor X of Y updates beschikbaar waren. Dat drong door na het lezen van een artikel over foute software van Asus, het moederbedrijf van ASRock, die verspreid is omdat de update server is gehackt.

Het ASRock systeem hier bleek toen niet te beschikken over een firmware controle-update programma. Op de CD stond iets dat daar op leek, maar dat was (uiteraard) redelijk oud. De ASRock website gaf aan dat er een nieuwere versie was. Downloaden en installeren dus. En zowaar, na installatie bleken er twee updates te zijn. Een grote voor de MoBo, geluid en netwerk en een bios update.

De MoBo update is als eerste gedaan via het firmwarecontrole tool. Met de zelfde tool daarna de Bios upgraden mislukte. Het scherm bevroor, muis en toetsenbord waren niet meer te gebruiken. Na een half uur wachten was er nog geen verbetering dus is het systeem gereset. Gelukkig volgde er een reboot, de Bios was dus niet corrupt of zo. Wat ik via een andere computer zag op de website van ASRock was dat de nieuwste Bios niet kon worden geïnstalleerd boven op de versie die af fabriek was geleverd. Stapsgewijs upgraden was nodig en gelukkig is dat allemaal goed verlopen.

Wat me wel verbaast is de omschrijving van die nieuwste Bios (zowel de beta als de definitieve versie). Hiermee moet het MoBo beter overweg kunnen met XP. XP is echter toch allang compleet uitgefaseerd? Wie draait dat nu nog en waarom? Is dit soms een MoBo dat in embedded of offline omgevingen wordt ingezet? Of is de update nodig omdat er nog zoveel XP gebruikers zijn in landen ver buiten Europa?

Share: