Gelooft u in Crypto?

De ING heeft vorige week een publicatie over crypto met de buitenwacht gedeeld. Dat viel mij op door een melding op een Zwitserse tech website. Kan het zijn dat ik de Nederlandse berichten hierover heb gemist, of eisten Prinsjesdag en de moord op advocaat Derk Wiersum alle beschikbare perscapaciteit op?

Vragen over crypto

Het onderzoek waar de Zwitsers naar verwijzen is verwerkt in een Engelstalige bericht dat hier is te downloaden. De vragen die een groep van 15.000 consumenten in Europa kreeg voorgelegd lijken niet te complex. De antwoorden zijn dat evenmin. De bevindingen zijn daarom niet echt schokkend te noemen. Europa zit voor een deel de lol van crypto in, van een daverend succes kan nog niet gesproken worden. Daarmee kan het boek gesloten worden, ware het niet dat de tientallen cryptowebsites het bericht wel hebben gezien en daarmee aan de haal zijn gegaan.

Insteek

Zoals bij elk onderzoek zijner altijd wel resultaten die makkelijk te plakken zijn in een betoog pro of contra. In het geval van de crypto fans (en het is werkelijk schokkend te zien hoeveel plak/knip werk daar in rondgaat) is dit ING werk een welkom signaal het eigen gelijk te verkondigen. Een op de drie burgers wil iets of wil meer met crypto (of woorden van die strekking) koppen de meeste crypto blogs. De insteek is voorspelbaar. Alle sites promoten niet alleen crypto, ze hebben een belang bij meer crypto transacties. Banners en commerciële artikelen voeren op de meeste van dit soort online publicaties de boventoon.

Hoeveel anders is dan de insteek van de Zwitsers. Ze hebben er zelfs de illustratie van de ING voor aangepast. De buren in Oostenrijk zijn de hekkensluiters in Europa als het gaat om geloven in crypto. Het is een plaagstoot met een duidelijke boodschap, want Zwitsers zijn natuurlijk veel beter onderlegd in alles dat met geldzaken te maken heeft.

Vertrouwen

De steek van de Zwitsers richting de buren kent nog een verklaring. De ING heeft de bewoners van het Alpenland uitgesloten van deelname aan het onderzoek. Als de lijst van deelnemende landen beter wordt bekeken valt nog iets op. Dat Turkije meedoet, en dus tot Europa wordt gerekend, is begrijpelijk en toch hoort daar een kanttekening bij. De economie van het land is alles behalve stabiel, de koers van de nationale munt is een drama, het vertrouwen in de deskundigheid van de Nationale Bank is gering. Die context bepaalt waarom de score pro-crypto in Turkije zo absurd hoog is. Roemenië en Polen zijn twee landen waar cash nog steeds king is en banken worden gewantrouwd.

De quote “een op drie gelooft in crypto” kan – nee: moet – alleen al daarom met een flinke korrel zout worden genomen. Het is jammer dat het ING onderzoek door de crypto believers zo massaal wordt misbruikt. Het zou ze sieren om deze kanttekeningen te melden. Maar ja, dat zal niet gebeuren, want believers zijn half doof en blind.