Geldzaken en internet (April 2001)

In maart van dit jaar maakten KPN en ABN/AMRO bekend het moneyplanet.nl project te staken.

Ik volg al jaren de ontwikkelingen van banken die “iets op internet” willen doen en van telecombedrijven die “iets met bankzaken” willen doen. Dat doe ik niet alleen omdat het mijn werk is, maar ook omdat ik jaren geleden ooit eens voor een financiële instelling onderzoek heb gedaan naar de mogelijkheden het internet verkeer veiliger te maken. Deze klant had de wens uitgesproken als eerste in Nederland de eigen klanten bankdiensten online te laten verrichten. De klant stond toen bekend als een stoffig instituut en door het nieuwe medium internet wilde men een verjongingskuur ondergaan. Verzoeken van klanten moesten binnen maximaal 1 werkdag zijn verwerkt en bovendien moesten de kosten voor de electronische verwerking aanzienlijk lager zijn dan bij de traditionele werkwijze.

Er was een team van jonge en ambitieuze mensen aangetrokken om die taken te realiseren. Geld speelde geen rol, de nieuwigheid van de techniek en de kleine groep internet gebruikers in Nederland vormden de grootste rem op de plannen.

Om aan te geven hoe de markt er toen bij lag: Worldaccess was met circa 50.000 abonnees een van de grootste spelers op de nederlandse markt.

In korte tijd lukte het ons de website te beveiligen. Klanten kregen de verzekering dat hun e-mail met persoonlijke gegevens en vragen veilig aankwamen. Tevens werd een correcte en snelle afhandeling gegarandeerd. Inmiddels waren VTX en PI een bedrijf geworden en de fusie maakte het aan onze kant mogelijk veel meer te doen.

Zo leverde een speurtocht door de technische bibliotheek van pi.net op dat wij beschikten over een licentie voor de real audio server. Het was in 1996/1997 nog ongebruikelijk dat een website geluid bevatte, maar bij pi.net was alles aanwezig om dat te kunnen realiseren.

Anyway, op de vraag of wij “iets met geluid” konden doen, was dus snel te reageren.
Toen wij de software eenmaal hadden geïnstalleerd was de klant als 1ste in staat het dagelijkse beursnieuws via een audiostream via internet te verspreiden. Oh ja die primeur gold wereldwijd. Maar ja, wij hadden toen nog geen pr apparaat en de klant noemde het op de eigen website en in het personeelsblad een “proef”.

Na 1 week hebben we een bezoekersanalyse gedaan en het bleek dat dagelijks overal ter wereld het 5 minuten beursnieuws werd opgevraagd. Kortom de proef was een overweldigend succes, maar dat bleek van korte duur.

De klant werd eind 1997 overgenomen door een grote bank en daarmee kwam het vernieuwingsproces tot stilstand. Vtx/Worldaccess heet inmiddels PMG en ook wij hebben weinig meer gedaan om de positie die we toen hadden verder uit te bouwen.

Maar het was een heel boeiende tijd, waarin we een hoop leerden. Een van de zaken die mij toen zo verbaasde was het grote verschil tussen wat de bank wilde en waartoe de klanten bereid waren. Daarnaast was de techniek permanent tot veel meer in staat dan bank en klanten aandurfden.

In een dergelijke situatie was het moelijk een online bank te starten en dat is volgens mij nog steeds het geval. Is het probleem hier niet dat het draaiende houden moeilijk is en niet het starten? Moneyplanet was ook niet het eerste project dat werd gestaakt. In het buitenland zijn talloze voorbeelden van online banken projecten die het niet gered hebben. In een geval zelfs omdat de klanten de veiligheid niet vertrouwde.

En laten wij dat toevallig in 1996 als eersten in Nederland voor elkaar gekregen hebben.