Gebruik, levensduur en gezondheid van een SSD

Het gebruik van een computer heeft invloed op de levensduur van de onderdelen, zoals de SSD. Dat klinkt logisch, maar wat is precies “gebruik? Is dat het aantal uren dat de computer aanstaat of is het lezen/schrijven toch belangrijker?

SSD-840560Elke SSD is onderhevig aan slijtage. Elke keer dat data wordt weggeschreven of gelezen loopt de teller. Die teller geldt voor verschillende aspecten van de opslag. Het begint er mee dat cellen waarnaar wordt geschreven niet oneindig kunnen worden aangesproken. De firmware van een SSD herkent wanneer daar de grens is bereikt. Die cel krijgt dan het label versleten te zijn en wordt vervolgens niet meer gebruikt.

Langzamer, minder capaciteit

Wie regelmatig zijn SSD helemaal vult met data zal twee dingen merken. De schijf wordt langzamer en het aantal cellen dat bruikbaar is loopt merkbaar terug. Afhankelijk van het soort schijf is dat laatste de reden voor een afnemende capaciteit over de jaren. Omstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid zullen eveneens invloed hebben op performance, maar daar is zelf geen ervaring mee.

Waar wel ervaring mee is, is het op verschillende manieren belasten van SSD’s. Hier zijn meerdere schijven in gebruik en in alle gevallen staat het OS (enkelvoud en meervoud) op een SSD. Sommige computers worden dagelijks gebruikt voor de meer lichte werkzaamheden. Andere worden zwaarder belast.

SSD bekijken met Crystal Disk

Van drie computers zijn de SSD’s bekeken met Crystal Disk. Gewoon om eens te zien of de schijf uit computer A echt veel slechter zou zijn dan die uit computer B die maar een paar keer per week wordt gebruikt. Maar dan wel voor conversie en andere zwaardere taken met veel schrijfacties tussen RAM en SSD.

SSD-leeftijd-gezondheid-gebruik

De uitkomst is anders dan verwacht. De oudste schijf die ook nog eens met minst (gemiddeld 35 keer per maand) wordt gebruikt heeft de minste conditie. Gebruik is geen term die Crystal Disk hanteert, het programma noemt het inschakelingen. De SSD die met het hoogste gebruik per dag heeft de beste gezondheid en levensduur.

Er is verschil in leeftijd tussen de SSDs. Die helpt echter niet het verschil in procenten levensduur te verklaren. Dat de computers waarin ze zitten door warmte daar invloed op hebben kan een rol spelen. Vreemd dan dan weer dat de minst gezonde schijf zit in de grootste kast met de meeste koeling (en waar de zwaarste bewerking op plaatsvinden).

10 jaar met een SSD?

Verbazing, maar geen bezorgdheid. Dat ondanks de verschillende gebruikersprofielen de schijven naar 5 en 6 jaar nog steeds ver boven de 90 procent gezondheid scoren is natuurlijk zeer positief. Het gebruik van geen van de drie machines vormt geen risico. Als de rest van de techniek overeind blijft kunnen deze schijven 10 jaar meegaan. Probeer dat maar eens met een HDD waarop je OS draait.

Share: