Gaan voor 5.1 surround met Linux – omdat het kan

Ooit was het ongebruikelijk dat uit computers op kantoor geluid kwam. Werken diende vooral in stilte te gebeuren en als er al computers met geluidskaarten waren, werden die door systeembeheer gedeactiveerd. De tijden zijn veranderd, maar geluid activeren kan nog een probleem zijn.

Windows een eitje

Het is tegenwoordig de regel dat een computer na uitpakken en aanzetten beschikt over een werkende geluidskaart. De tijden dat het configureren daarvan gelijk stond aan veel gesjoel met diskettes of cd-rom schijfjes ligt achter ons. Windows is in ieder geval sinds XP behoorlijk in staat de geluidskaarten direct te herkennen. Wat ook een grote stap voorwaarts is, is dat het steeds minder voorkomt dat een computer is voorzien van een losse geluidskaart. De chips zijn zo goedkoop geworden dat het integreren op de moederborden standaard is. Windows gebruikers hebben eigenlijk geen omkijken meer naar het onderdeel geluid, voor hen is het een eitje en zo hoort het ook.

Linux een knutselklus

Voor Linux gebruikers is het nog niet zo ver. Op een van de dualboot systemen hier werd dat duidelijk door het aansluiten van een setje 5.1 boxen. Normaal is hier 2.1 voldoende. Meer dan een beetje radio streamen, Spotify of Soundcloud gebeurt er niet met de geluidskaart. Als er interview opnames moeten worden uitgeschreven is een hoofdtelefoon makkelijker.

Dat uit een Linux bak ook 5.1 surround kan klinken was nog nooit een issue geweest, maar als de hardware het “out the box” kan via Windows dan zou het toch ook met Linux moeten kunnen?

Wie zoekt op 5.1 surround en Ubuntu of welke Linux smaak dan is snel overweldigd door het aanbod. Er zijn heel veel vragen over en dat is geen goed teken. Het beperken van de zoekresultaten tot de laatste tien jaar is daarom wel zo handig. Zo worden de oudste en meest exotisch hardware en software versies uitgesloten. Als bij die filtering dan ook nog eens de naam van de soundchip wordt ingegeven reduceert dat de output tot een overzichtelijk geheel.

Twee fixes

Die stappen leidden tot de constatering dat er in ieder geval in Debian sprake is van twee redenen waarom 5.1 het nooit direct zal doen. De eerste is dat in de config file voor het geluid het aantal kanalen standaard op 2 staat. Een handmatige aanpassing

 /etc/pulse/daemon.conf

van 2 naar 6 of 7 plus daarna restart is nodig.

De tweede horde die genomen moet worden is de toepassing waarmee het geluid wordt geregeld. Ubuntu kiest daarvoor standaard ALSA. Dat is voor 2 kanalen zonder meer goed, maar de werkt sub optimaal met meer kanalen. Geluid vanaf de prompt regelen is niet echt iets dat aanspreekt.

De truc is van ALSA over te stappen naar PULSE. Meer dan het installeren van een pakketje is dat niet. Het viel echter op als je dat via Synaptic wil doen (dan worden vanzelf ook de benodigde hulp pakketten aangegeven) Ubuntu verlangt dat je niet via Wayland inlogt. Doe je dat wel dan weigert Synaptic namelijk op te starten. Die bug heeft niets met geluid te maken en is al langer bekend.

Eenmaal met PULSE actief wordt het in het standaard geluidsmenu ook mogelijk voor meer dan 2 kanalen te kiezen.

Voor interviews uitwerken is 5.1 Surround natuurlijk onzinnig, maar dat was ook niet de reden deze exercitie door te voeren. Surround op een Linux bak is puur een kwestie van “omdat het kan” en als eenmaal de horde is genomen kan daar aan worden toegevoegd “omdat het voldoening geeft een probleem te hebben opgelost”.

Share: