Ga stemmen – maar waarop?

Op 23 mei vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Meer dan ooit is goede opkomst hard nodig. De redenen daarvoor zullen de lezers van dit blog bekend zijn. Nationaal socialisten en nog erger plus tal van non-Europese agitatoren hebben er alle belang bij de EU structureel te verzwakken. Stemmen dus – maar waarop eigenlijk?

Minder bekend

Het stemmen voor de lokale gemeenteraad en het Nederlandse parlement is betrekkelijk makkelijk. De meeste thema’s zijn bekend, net als de partijen. Voor de EP verkiezingen ligt dat iets anders. De Europese standpunten van de partijen zijn veel minder bekend. De meeste afgevaardigden die Nederland de laatste jaren naar Brussel en Straatsburg heeft gestuurd zijn niet of niet in positieve zin opgevallen. Een stemwijzerhulp raadplegen kan hier uitkomst bieden. Dat concept heeft zich de laatste jaren gevestigd in de meeste beschaafde Europese landen.

Twee landen

Het zijn Europese verkiezingen en toch is het niet zo dat het stemmen totaal grensoverschrijdend werkt. Ik ben gedwongen op een Nederlandse kandidaat van een Nederlandse partij te stemmen. Er is geen mogelijkheid een kruisje te zetten voor de naam van een Duitse kandidaat van een Duitse partij.

Dat voorbeeld noem ik niet voor niets. Behalve dat ik tussen A en B hop heb ik namelijk ook de “officiële” stemmingswijzers van beide landen geprobeerd.

 

 

 

 

 

Dat leverde een leuk verschil op. Hoewel de vragen tot zo ver mij bekend op de twee sites gelijk was is de score niet gelijk. Dat betekent dat de Europese verkiezingsprogramma’s van sociaal-democraten, de groene partijen en de rest niet gelijk zijn. De uitkomst van de twee stemwijzers spreken verder voor zich. Die Partei past beter bij mij dan alle Nederlandse partijen. Wie daar de lol (of tragiek) niet van inziet moet de wiki nog maar eens lezen.

Ga stemmen!

Met de twee uitslagen in de hand weet ik nu ongeveer waar ik het kruisje zal gaan zetten. Dat ik ga stemmen staat vast. Wat dat betreft onderschrijf ik de oproep van zowel Dunja Hayali als Markus Beckedahl voor de volle 100%. Stemmen voor het EP was nog nooit zo belangrijk.

Share: