Floppies en oude software

Door een opmerking van Linus Torvalds c.q. de Linux community dat diskette drivers “orphaned” zijn is iedereen met data op diskettes weer eens wakker geschud. Als zelfs de komende Linux kernels geen floppies meer ondersteunen, wat moet je dan nog met diskettes en diskettestations?

EOL rond 2011

Als we de wiki mogen geloven is de productie van 3,5” diskette stations omstreeks 2009 door Sony gestaakt. Twee jaar later viel het doek voor de diskette productie. Of er andere fabrieken langer zijn doorgegaan is niet opgezocht. De vermeldde jaartallen komen aardig overeen met de ervaring dat al jaren geen diskettes meer in een winkelschap of bij nieuwe hardware is aangetroffen.

Windows

Het staken van de productie van de twee betekende uiteraard niet dat er een dag X was waarop iedereen zijn diskettes door de shredder kon gooien. Computers kunnen lang meegaan en dat geldt ook voor de dragers. Zelfs als Windows niet meer op een berg floppies werd geleverd, elke BIOS biedt nog steeds de optie een A en/of B drive voor diskettes te activeren. Handig om legacy software te kunnen blijven gebruiken (waarschijnlijker: lezen).

Dat Windows 10 moeite heeft het floppydisks is echter wel iets dat roet door het eten kan gooien. In plaats van een ingebouwd floppy station een externe floppydrive met USB gebruiken schijnt een veel gehanteerde workaround te zijn Het is echter een teken aan de wand dat Windows weinig aandacht meer besteedt aan de floppy.

Linux

En wat voor Windows 10 geldt, gaat dus ook gelden voor de volgende Linux kernels. Als er nog floppydrive en diskettes zijn die het over een paar maanden met ene verse kernel doen dan is dat eerder toeval dan iets anders.

Erg en eng

Is het erg dat de 3,5” diskette op die manier wordt uitgefaseerd? Is het nodig die te kunnen blijven gebruiken? Als het antwoord op die laatste vraag “ja” luidt en het gaat om een bedrijfsmatige toepassing dan is er volgens mij sprake van een hele enge single point of failure. Alleen al daarom hoop ik dat iedereen die vraag met “nee” beantwoord.

Share: