Fintech, hypes en realiteit

vlag-berlijn200150Ook wie maar het een half oog de berichtgeving over start-ups volgt weet dat er iets bestaat als fintech. Een begrip dat voor de verandering redelijk eenvoudig is, het betreft initiatieven om delen of het geheel van de bancaire dienstverlening te verbeteren.

Waar dat concreet toe kan leiden is dan weer wat minder voorspelbaar. Sommigen beweren – met droge ogen! – dat een fintech een bedrijf kan zijn dat al minimaal 5 jaar mobiel pinnen faciliteert in Nederland. Dat heeft in mijn optiek niets te maken met start-up, laat staan fintech, dat is namelijk het voortborduren op iets dat er al lang bestaat. Maar los daarvan zullen er rond fintech best wel interessantere zaken ontwikkeld en gelanceerd gaan worden.

Wanneer en met welk succes is echter lastig in te schatten. Je zou zelfs kunnen stellen dat op basis van de laatste cijfers een lichte ontnuchtering waarneembaar is. Ik verwijs daarvoor naar een Reuters bericht van eerder deze maand. Het is onder andere door de SD overgenomen in de editie van 17 november. De meter voor de financiering van de sector bleef het afgelopen kwartaal staan bij $2,9 mrd. Dat is fors minder dan de $9,4 mrd het kwartaal daarvoor, zegt KPMG. Het merkt daarbij wel op dat $4,5 mrd daarvan voor slechts een partij bedoeld was. Maar zelfs dan nog is er sprake van bijna een halvering van de financiering.

Het lijkt mij een simpele zaak: of wel de sector weet inmiddels genoeg omzet te maken dat financiële ondersteuning kan worden verminderd. Of het beeld is juist somberder: het levert niks op en daarom gaat de geldkraan dicht. In ieder geval lijkt het aantal spelers op de markt te stabiliseren. Voor de twee laatste constateringen noemt het rapport een voor de hand liggende reden: de politieke ontwikkelingen in de VS en GB. Stabilisering is echter een betrekkelijk begrip, want er is ook sprake van verhoogde activiteit met name de Britse fintech bedrijven tot migreren te bewegen. Ook dat kan een reden zijn waarom de focus op dit moment niet zo zeer op nieuw geld moet liggen maar veel meer op bedrijfsmatige continuïteit.

Met focus op continuïteit wordt ook een ander cijfer interessant. Een cijfer dat in ieder geval de politieke dromers in en rond de Amsterdamse Zuidas een forse schop tegen de schenen moet geven. Het aantal fintechs in Duitsland bedraagt volgens onderzoek van de Duitse bank ComDirect 544. 179 daarvan zitten in Berlijn. Dat is meer dan de nummers 2, 3 en 4 (München, Hamburg en Frankfurt aM) bij elkaar.

De hype waarvan Amsterdam en andere steden in de EU hoopten te profiteren moet plaats maken voor realiteitszin. Realiteitszin is inzien dat de strijd om de fintech hoofdstad van Europa vooralsnog gestreden is. Amsterdam speelt daar geen rol, want voor alles wat er nu op de markt bijkomt is het in de buurt van de concurrentie zitten een strategische en operationele noodzaak.

Share: