Filialsterben – over de Duitse bankmarkt

Dat in Nederland het aantal bankfilialen het laatste decennium fors is verminderd kan iedereen dagelijks zien. De ooit prominent aanwezige logos op gebouwen zijn steeds minder makkelijk te vinden. In heel  Europa is het bankfiliaal sterven een feit, ook in Duitsland.

Min 27 procent

Daar heeft de KfW – in 1948 opgericht op de heropbouw van Duitsland mogelijk te maken – eerder deze week in een vijf pagina’s tellende publicatie de Duitse situatie beschreven. Tussen 2000 en 2015 is het filialennetwerk van alle banken in Duitsland met 27% gekrompen. De laatste twee jaar is de krimp verder versneld, 2.200 vestigingen per jaar zijn verdwenen. Daarover melden de onderzoekers bij de KfW nu dat de krimp ook voor 2015 harder is gegaan dat algemeen bekend. Rond 2015 moeten er nog 27.886 bank filialen in het land zijn geweest. Als daar per jaar nu nog eens ruim 2.000 van af gaan is dat procentueel inderdaad een aanzienlijke krimp.

Nog eens 50 procent minder

De vooruitzichten voor 2035 zijn ook benoemd. Men verwacht dat er dan nog maar ruimte is voor de helft van het aantal filialen dat er nu is. Nog eens 50% minder, dat is dan ongeveer 10.000 bankfilialen voor een land met ruim 70 miljoen inwoners. Het Filialsterben zoals zich dat nu laat inschatten kent een weinig logische trend. Beieren, dat prat gaat op de hoge IT dichtheid, zal regio’s blijven kennen (zie klikbare illustratie) met een filiaalnetwerk dat veel fijnmaziger is dan de rest van het land. Hoger ook dan alle grootstedelijke gebieden van het land. Een verklaring daarvoor noemt KfW niet.

Share: