Falende Grieken en Amsterdamse taxi’s

Geen dag gaat voorbij of we worden geconfronteerd met nieuws uit Griekenland, de EU lidstaat die inmiddels synoniem staat voor alles dat er fout kan gaan. Fout aan een staatsbestel, fout aan een politiek systeem, fout aan de economie, letterlijk alles dus.

En keer op keer krijgen we ook steeds meer voorbeelden die aantonen dat we alle ellende al lang zagen, maar er nooit adequaat op gereageerd hebben. Op elk bericht in de pers over een methode van belastingontduiking verschijnen reacties van lezers die aangeven als toerist of handelsreiziger daar ook de nodige ervaring mee te hebben opgedaan. Kortom het heeft er veel van weg dat iedereen een beetje wist. Zou dan niemand het overzicht gehad hebben of in staat zijn geweest van de puzzelstukjes een compleet beeld te schetsen?

Iets klopt er niet aan deze kant van de lijn, zeg maar overal in de EU behalve in Griekenland zelf. Misschien is dat een van de lessen die geleerd moet worden uit dit drama: wanneer trekken je als EU of zelfs als individuele lidstaat aan de bel.

Overigens een extreem helder voorbeeld van de onmogelijkheid van Griekenland haalde vorige week nog de pers. Dit was zelfs nog voordat de Nederlander Bob Traa van het IMF werd geduid als een van de eerste waarschuwers voor het grote onheil.

Het bericht was heel kort en had als strekking: vergunning voor taxi’s worden afgeven op naam, worden verhandeld maar blijven bijna altijd in de familie. Elke Amsterdammer weet hoeveel ellende het oude Amsterdamse taxivergunningstelsel met zich meebracht. Een totaal verziekte structuur, die leidde tot nepotisme, een florerend zwart geld circuit, kunstmatige marktverkrapping. Misschien wel alles dat in een beschaving niet thuis hoort.

Dat systeem is uiteindelijk doorbroken, tegen de nodige weerstand van de taxichauffeurs in. Zij zagen immers van de ene op de andere dag een veilig gewaand inkomen op de tocht staan en de oudedagsvoorziening – de vergunning – elke waarde verliezen.

Zijn dat niet een beetje de geluiden die we opvangen over de motieven van stakende Grieken?

Share: