Europa maakt einde aan matsen van Belgische verhuurders door de fiscus

BelgiëHet heeft weinig de aandacht getrokken, maar ook de Belgische fiscus hanteert methoden die niet door de beugel kunnen. Het Europees Hof van Justitie heeft de dienst een boete van 2 miljoen Euro opgelegd wegens het matsen van Belgen die in België vastgoed verhuren. Bij de boete hoort een dwangsom van 7.500 per Euro dag.

Iedereen hoort voor de wet gelijk te zijn, maar in België gelden andere regels. Belgen die vastgoed bezitten en verhuren worden daarvoor volgens twee verschillende rekenmodellen aangeslagen. Voor vastgoed in het buitenland wordt de aanslag bepaalt aan de hand van de huurinkomsten. Dat is een model dat logisch is en makkelijk te controleren.

Al in 2018 veroordeeld voor discriminatie

Belgen die in het eigen land vastgoed verhuren worden echter aangeslagen op basis van een aanname. Er wordt gekeken naar het kadastraal inkomen, wat echt niets zegt over de huur opbrengsten. Het Europees Hof van Justitie heeft in 2018 al bepaald dat hier sprake is van discriminatie. Het is voor Belgen namelijk minder aantrekkelijk in het buitenland vastgoed te bezitten dan in het eigen land.

Matsen en zwart geld

Wat niet hardop wordt gezegd, maar wat iedereen ziet, is dat het matsen in eigen land een onmisbare schakel is om zwart geld te investeren in vastgoed. Er wordt immers geen serieus onderzoek gedaan naar de inkomsten.

Het matsen van de eigen bevolking is echter meer dan misser waar criminelen gebruik van maken. Evenzo is het een voorbeeld van integriteit en kwaliteit van politici ten zuiden van Hazeldonk. De invloed van de bouw en vastgoed ondernemers is tot in alle politieke geledingen zichtbaar. Want veel zin op de discriminatie op te heffen heeft Brussel niet (link). Na een eerder veroordeling gebeurde niets, met als gevolg nu de boete met dwangsom. Die dwangsom was in eerste instantie vastgelegd op 22.000 Euro per dag, maar dar is nu dan een derde van overgebleven.

Het arrest blijven negeren zorgt dat België opschuift naar landen als Polen en Hongarije. Dat is niet raadzaam. De regering durft het niet hardop te zeggen, maar het stoppen van de discriminatie levert de chronisch lege staatskas wel blijvend forse inkomsten op.