Er is iets aan de hand met Eventbrite en wat is de link met Covid-19

eventbriteEventbrite biedt een veel gebruikte mogelijkheid tickets voor events te verkopen of gratis te verspreiden. De laatste optie is erg populair onder aanbieders van events zoals dealerdagen. Maar zelfs voor reünies kan Eventbrite erg handig zijn. De betaalde optie is ook erg handig, maar daar lijkt iets mee aan de hand te zijn.

Aandeel verliest

Het is op 10 juni dat het aandeel Eventbrite de aandacht trekt. Die handelsdag verliest het aandeel 15% van de waarde. De oorzaak blijkt een juridische procedure te zijn. In Californië is een class action gestart. Het bedrijf wordt verweten lokale wetten te hebben overtreden.

Zoals vaker bij class actions is het verstandig de onderliggende stukken door te nemen en verder te kijken dan alleen de melding van de klagers. In dit geval leren de stukken dat men Eventbrite verwijt tijdens de lockdowns en Covid-19 maatregelen niet of onvoldoende geld te hebben overgemaakt aan partijen waarvan de events zijn geschrapt.

Omdat een dergelijke aanklacht de koers van het aandeel raakt moet Eventbrite hier over communiceren. Dat doet het op 3 juni. In de melding staat ook de COO het bedrijf per 19 juni verlaat. Zoiets lijkt een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De verwijten hebben immers een link het met beleid dat door de COO is uitgevoerd en of bedacht.

Markt juist geïnformeerd?

Maar er is nog meer aan de hand. Eventbrite heeft eerder laten weten dat het licht aan het eind van de Covid-19 tunnel zal. De markt werd geïnformeerd over hogere inkomsten en weer meer gebruik van het platform.

Voor velen was dat een belangrijk signaal. Als Eventbrite weer meer activiteiten waarneemt is misschien het hoogtepunt van de Covid-19 ellende bereikt. Die melding komt door de class action in een ander daglicht te staan. Ziet Eventbrite echt een opgaande lijn in de markt of heeft het gewoon de betalingsverplichtingen aangepast om de eigen boekhouding op te frissen.

Eerder probleem

Om het nog vreemder te maken is er ook nog de verwijzing naar een eerdere koersval. Vorig jaar is het aandeel in een dag tijd al eens 30% verloren. Ook toen was het de dreiging van rechtszaken die de eerste aanleiding leek te zijn. Daar achter zat de beschuldiging dat het bedrijf de cijfers had opgefrist om de beursgang mogelijk te maken.

Twee opties: of Evenbrite is een makkelijk slachtoffer voor een bepaalde categorie klagers of het bedrijf heeft vreemde manieren om de business op te poetsen. In beide gevallen is Covid-19 de directe aanleiding.