Ennetcom nekt corrupte agenten

Recent werd bekend dat een medewerker van de nationale politie is opgepakt wegens het lekken van informatie naar criminelen. Op zoek naar meer achtergrond informatie stuitte ik op drie recente vonnissen in zaken van lekkende politiemedewerkers en nog interessanter een link met Ennetcom.

Over de zaak van de informatie lekkende aspirant-agent is niet heel veel de vinden. De zaak is onder de rechter. Het OM eist 45 maanden en spreekt van een mol die bewust door criminelen is geplaatst. Verdere details zullen bij het vonnis wel bekend worden.

Deze zaak was ook voor anderen een reden dieper in de materie te duiken. Verschillende nieuwssites en blogt komen met opsommingen van vergelijkbare misdrijven. De politieacademie kwam zelfs met een reactie dat lekken vaak een kwestie van “onachtzaamheid is.” De drie zaken die ik zag hebben daar weinig overeenkomsten mee. Daar was in elk van de gevallen sprake van opzet. In de vonnissen staat ook beschreven dat er een geldelijke vergoeding voor was en dat het volume lekken-tegen-betaling toenam over de periodes. Dat noem ik geen indicaties voor onachtzaamheid.

Van de drie zaken
zaak 1 Rechtbank Midden-Nederland
zaak 2 Rechtbank Den Haag
zaak 3 Rechtbank Den Haag

is er een die echt opvalt. Het gaat om een oudere politiemedewerker. Hij is op een bijzondere manier tegen de lamp gelopen. Waar in de twee andere vonnissen sprake is van gericht onderzoek op grond van signalen tegen de medewerkers is deze man op de radar gekomen tijdens het analyseren van de berg data van de Ennetcom servers. Dat zijn de servers die essentieel waren voor criminelen die met aangepaste en PGP encrypted smartphones communiceerden. De servers stonden in Canada, een dump is in Nederland terecht gekomen en daar ontcijferd. Dat laatste was betrekkelijk eenvoudig omdat de encryptie sleutels op de server waren opgeslagen.

In het vonnis staat daarover onder andere te lezen:

Tijdens de inventarisatie van de Ennetcom data is gebleken dat [Verdachte] op 5 en 6 mei 2015 [Naam 5] heeft bevraagd in de politiesystemen CVI, BVH, Bluespot, VIP, OPS en GBA.37 Uit onderzoek naar de logging gegevens blijkt dat [Verdachte] op 10 april en 12 oktober 2016 de KENO-sleutel [Nummer] heeft ingevoerd in BVI-IB. Na de bevraging werd een Bluespot registratie bekeken van [Naam 5] .38 Uit het onderzoek opnames politiewerkomgeving blijkt dat [Verdachte] op 28 september 2017 de KENO-sleutel opnieuw in BVI-IB heeft ingevoerd en Bluespot heeft geraadpleegd. Tevens is gebleken dat [Verdachte] diezelfde dag, kort na het bevragen van de KENO-sleutel, informatie uit Bluespot heeft gekopieerd, geplakt en bewerkt in een Microsoft Word document alvorens hij de informatie heeft geprint.

Toen duidelijk werd dat de Ennetcom server door de Nederlandse justitie werd uitgelezen was te horen en lezen dat veel criminelen in de problemen zouden komen. Drugshandelaren, huurmoordenaars en andere zware jongens [m/v] zouden moeten vrezen van het bed gelicht te worden. Waar – tot zo ver mij bekend – niemand aan gedacht heeft is dat dit ook de bron voor onbetwistbaar bewijs was om corrupte agenten in kaart te brengen en vervolgen. In ieder geval een voormalige politie medewerker is, dankzij de onkunde van Ennetcom, op dit moment veroordeeld. Of het daarbij blijft is eenvoudig te volgen: kwestie van de periodiek de website rechtspraak bezoeken.

Share:

Comments are closed.