En toen was Shazam ook een verdachte app

Geen week gaat voorbij, of er wordt geschreven over software die onveilig is, data lekt of van eigenaar is gewisseld waardoor klantgegevens in verkeerde handen kan belanden. De meeste aandacht gaat hierbij uit naar toepassingen voor mobiele telefoons en/of tablets: de apps.

Zo was de overname van Whatsapp door Facebook voor letterlijk miljoenen online consumenten een reden zich (eindelijk) eens zorgen te maken over de privacy issues die bij dit soort apps hoort. En zie miljoenen besloten afstand te nemen van Whatsapp en voortaan instant messengers en chat toepassingen van andere aanbieders te gebruiken. Ik vond de ophef en argumentatie zeer interessant. Net als vele anderen vroeg ik me ook af of hier niet meer aan de hand was: is het vertrekken bij Whatsapp niet vooral ook te zien als een gele kaart tegen Facebook. Het is in ieder geval iets waar ik andere online deskundigen over sprak en hoorde spreken.

En terwijl voor mij de ophef over Whatsapp voldoende verklaard was dook onverwachts een variatie op dat thema op: Shazam. Ik had wel al wat gelezen over het delen van informatie via die app, maar omdat de artikelen in de verleden tijd waren geschreven meende ik het te zijn verholpen. Dus zonder me ergens zorgen om te maken startte ik enkele dagen geleden Shazam in de hoop een muziekfragment in een remix te kunnen herleiden. Het was een fragment dat lang genoeg zou moeten zijn om te analyseren, dus ik was vol goede hoop dat deuntje eindelijk een plek te kunnen geven. Maar Shazam kwam na opstarten met twee vragen, een over locatiegegevens aan zetten en de ander was meen ik over een e-mailadres. Ik decline dat, want Shazam gaat het geen moer aan waar ik wat doe. Shazam crashte vervolgens. OK, kan gebeuren dus ik start de app opnieuw – weer een crash. Ik de-installeer Shazam en installeer via de Playstore de meest verse variant, ik zie in de comments staan: “jammer doet het alleen met Wifi”. Dat intrigeert. Ik kruip achter mijn pc om meer over Shazam te weten te komen.

Lang verhaal, kort verhaal: Shazam heb ik van mijn toestel verwijderd. De app vergaart data en deelt die met advertentienetwerken en de contentindustrie. De partijen komen met verklaringen die aan alle kanten rammelen. Een app gaat niet “opeens door een foutje” data met derden delen, zoals terecht wordt opgemerkt. Wat ook niet door de beugel kan is dat – in ieder geval de nieuwste versies – permanent op de achtergrond draaien. Wordt daar data opgeslurpt? Ik kan dat niet zien, maar het is de combinatie van gebrek aan transparantie en ongeloofwaardige uitvluchten die mij beslissen deze app te schrappen. Voor die paar keer per jaar dat ik een muziekflard wil kunnen herleiden is er Soundhound en volgens een forumbericht op Heise zou het ook mogelijk moeten zijn via Google, maar mij is het nog niet gelukt.