EMG voor een motorrijder die iets meer uit te leggen heeft

In mei 2021 ziet de politie een motorrijder zo hard rijden in de bebouwde kom dat een EMG vereist is. Daar is de motorrijder niet blij mee. De EMG ngeren betekent een ongeldig rijbewijs en dan is hij broodloos.

Uithoorn

Omdat een motorrijder op de Koningin Maximalaan te Uithoorn, binnen de bebouwde kom, met een gecorrigeerde snelheid van 117 kilometer p/u reed waar een snelheid van 50 kilometer was toegestaan is hem een Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) opgelegd.

De motorrijder verweert zich. Zijn eerste punt is dat ter plekke niet duidelijk is dat het gaat om de bebouwde kom. Er zou massaal te hard worden gereden. Borden ontbreken en de weg heeft het uiterlijk van een provinciale weg waar de maximumsnelheid 80 km bedraagt.

Dat eerste argument verbaasde me direct. Iedereen die bekend is met Uithoorn kent die weg. Keurig omgegeven door bomen en fietspaden. Borden aan het begin en einde die duidelijk maken dat het een 50 km route is. Voorheen was dat anders, maar dan spreken we wel over tien jaar of langer geleden. Maar zelfs als het een provinciale weg zou zijn is 117 km p/u na correctie nog steeds veel te hard. Volgens mij heeft de klagende motorrijder hier iets meer uit te leggen.

Wat is zijn beroep?

Maar de verbazing wordt nog groter. Dat komt niet omdat de klagende motorrijder beweert zich altijd aan de regels te houden. Evenmin maakt het andere argument indruk

Eiser kan zich niet voorstellen dat de wetgever heeft bedoeld om iemand die per ongeluk de snelheid overschrijdt een EMG op te leggen.

Nee, ik struikel over deze passage:

Verder is eiser niet in staat de kosten te betalen, omdat de overheid hem in de afgelopen periode vanwege corona maandenlang heeft gedwongen zijn beroep (rijschoolhouder) stil te leggen.

We hebben hier dus te maken met iemand die beroepsmatig de verkeersregels moet kennen. Het is ook iemand die probeert een snelheidsovertreding van 67 km p/u naar beneden te praten tot 37 km p/u. Alsof dat niet asociaal en gevaarlijk is.

Dat de rechter het verzoek van deze motorrijder, annex rijschoolhouder afwijst is volkomen terecht. Hij zal aan de EMG moeten deelnemen en de kosten daarvoor zelf betalen. Me dunkt dat hij tijdens die cursus nog wel iets meer heeft uit te leggen. Zo iemand hoort geen rijles te mogen geven.