Elf jaar fraude bij Belgische amusementsbedrijf Studio100 – na vier jaar nog niet voor de rechter

In september 2019 schreef de Belgische pers over een omvangrijke fraude bij Studio100. Het bedrijf heeft als core business amusement produceren. Het maakt TV programma’s voor de Vlaamse zenders, is verbonden aan pretparken en heeft de nodige merchandising.

Naast de diverse legale activiteiten schijnt onder de vlag van Studio100 ook jaren lang een fraudecarrousel te functioneren. Van 2005 tot 2016 werd via schijnfirma’s geld uit de legale bedrijven gehaald. Dat gebeurde op de makkelijkste denkbare methoden, schijnfacturen.

Nepfacturen

Elf jaar lang werden nepfacturen gestuurd en betaald. Dat dit pas in 2016 is opgevallen zegt het nodige over de constructies. Het gaat volgens de berichten in de Vlaamse pers over een bedrag van 5,5 miljoen Euro. Vijf ton per jaar “afromen” is al die jaren nooit opgevallen. Dat zegt wel iets over de audits en de accountants. Mogelijk dat zij later ook nog eens tot de orde worden geroepen.

Het bijzondere aan de fraudecarrousel is dat er nep facturen kwamen van verschillende “vennootschappen” die door de spil in de fraude zijn opgericht. Dat is Dirk F. Dat hij achter meerdere bedrijven zat viel dus lang niet op. Evenmin trok er iemand aan de bel dat de “lege” bedrijven keer op keer geld over maakten naar Maarten S., de voormalig financieel directeur van Studio100.

Insiders

De verklaring voor het ontbreken van argwaan is makkelijk. Bij Studio100 waren meerdere personen betrokken bij de fraude. De pers schrijft over vijf verdachten, waaronder de (een?) boekhoudster van Studio100. Alles wijst dus op een klassieke fraude op basis van insiders en wat wij in Nederland nep BV’s noemen.

Belgische toestanden

Deze zaak is geen uitzondering. Je kunt in België meer dan een decennium de boel flessen en dan nog steeds ongestraft door het leven gaan. De zaak is namelijk nog steeds niet echt voor de rechter gekomen. Dat de twee bij naam genoemden verdachten wel al in korte voorhechtenis hebben gezeten maakt dat ze niet geheel ongestraft zijn. Dat de financieel directeur zijn baan kwijt is staat nergens, maar dat zal hopelijk wel het geval zijn. Het is typerend voor de toestand van de Belgische rechtstaat en rechtspraak dat een dergelijk zaak, drie jaar na bekend worden, weer voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Pas als de correctionele rechtbank plaats op de rol heeft kan de doorverwezen zaak worden opgepakt.

Share: