Eigenaardige edoch positieve parkeerservice

alcoholtesterqparkRecent stond ik in een niet nader te noemen Duitse hoofdstad geparkeerd. Niet boven de grond, maar in een van de vele ondergrondse garages die het land en de stad rijk is. Altijd weer een verademing te zien hoe zeer men ten Oosten van Lobith met verkeersstromen omgaat en daarmee een voorsprong van vele decennia heeft op Nederland waar het gaat om die hele lastige component van het verkeer: het parkeren en de daaraan gekoppelde vragen.

Hoe dan ook ik stond onder de grond en begaf mij naar boven. De uitgang via de bovengelegen winkel liet ik links liggen en koos voor de uitgang direct aan de straat gelegen. Niets bijzonders op het eerste gezicht een hal met twee betaalautomaten en een loket dat gesloten was (lunchpauze!) Maar er waren nog 3 andere objecten in die ruimte. Naast de betaalautomaten stond een frisdrank machine. Beetje vreemd, ik kan me niet herinneren dat wel eens in Nederland te zijn tegengekomen hoewel dat best logisch kan zijn.

Dan stond er nog een schoenenpoetsmachine. Heel vreemd, want dit was geen garage verbonden aan een hotel of congreshal. En hij deed het ook nog. Met glimmende schoenen kon ik zo de straat op ware het niet dat ik toen pas begreep wat de derde machine was.

Dit had ik echt nog nooit eerder meegemaakt: een alcoholtester. Ja logisch, de garage ligt niet heel ver van een straat vol horeca, maar zou het werken of ongevallen voorkomen? De disclaimer liet aan duidelijkheid niets te wensen over: aan het gebruik konden geen rechteren worden ontleend in ingeval van blaastest op de openbare weg was de politiemeting altijd leidend.

Misschien was dat een subtiele hint of boodschap: je bent een rund als je met alcohol stunt of iets van dien aard. En dat van die nette schoenen, was dat ook een hint? Dat weet ik niet zeker. Hoe dan ook de geboden service viel mij bijzonder op en zette aan tot nadenken over het concept. Buiten in de zon lopend, met glimmende schoenen en zonder een druppel alcohol in het bloed wel te verstaan.