Eerste buggy ervaringen met de Disco Dingo

De relatief stille dagen na de kerst zijn bij uitstek geschikt om nieuwe software te testen. Met de livestreams van CCC op de achtergrond is een laptop voorzien van een dualboot configuratie op basis van de Ubuntu 19.04 aka Disco Dingo.

De 19.04 versie van Ubuntu komt voor het grote publiek in april 2019 beschikbaar. Wat op dit moment te downloaden is zijn de zg. overnight build. Dat is zijn zeer prille versies. Daarbij is er geen kans op bugs, het is een zekerheid. Het is daarom totaal onverantwoord daarmee aan de slag te gaan op een computer die frequent gebruikt moet worden voor normale werkzaamheden. Daarvoor wordt ook gewaarschuwd.

Test Laptop

Er is echter een methode dit soort prille software wel te kunnen testen op een machine die nog min of meer in gebruik is. Het voordeel van test laptops is dat het vervangen van de harde schijven redelijk simpel is. Als er dan een ongebruikte schijf beschikbaar is, hoeft het testen minder grote impact te hebben. Mocht het systeem compleet crashen op de nieuwste software dan is met een paar handelingen de harde schijf er uit, de oorspronkelijk kan er weer in en de machine is weer up-and-running. Met een desktop model computer kan dat uiteraard ook, maar het aantal handelingen is groter en het werkt minder prettig van de bank als er ook vrij zicht op de CCC stream op de tv moet zijn.

Dualboot

Dat er expliciet wordt gekozen voor een dualboot configuratie heeft ook met dat gemak te maken. Als het systeem grondig blijft hangen en alleen een reset uitkomst biedt is het handiger ook nog eens via Windows te kunnen starten. Daarmee kan worden gekeken of de gebruikte hardware niet de veroorzaker is.

Buggy Bevindingen

De eerste ervaringen met de disco hond waren conform verwachtingen. De overnight build is nog behoorlijk brak. Scrollen door menu’s om het systeem te configureren was met touchpad en muis een moeilijke opgave. De aanwijzers bevroren om de haverklap. Instellingen werden daarom ook niet allemaal in een keer opgeslagen. Het tussendoor updaten bracht enige uitkomst, maar vloeiende navigatie is met 4GB aan RAM nog geen gegeven.

De file-manager die wordt meegeleverd is Nautilus. Die is niet overal geliefd. Wat me opviel is dat standaard van geen enkel video formaat een thumnail wordt getoond. Dat is niet de ervaring die ik met de reguliere 64 bits 18.04 LTS heb en de 32 bits versie van Mate die nog wordt gebruikt. Daar worden tenminste “out of the box” wel een paar formaten herkend. Fixes als deze (link) werkten maar deels, wat best vervelend is

Omdat er werd getest met een laptop was het ook mogelijk het stroomverbruik te volgen. Als er iets tegenviel was dat het wel. Op dit punt is de wilde disco hond zeer buggy. 25% accuverbruik voor een periode van 90 minuten zegt de lezer weinig. Maar het moet worden afgezet tegen de zelfde periode en werkzaamheden met de reguliere Ubuntu versie. Dat is de accu slechts 15% minder vol. Of het komt omdat het navigeren zo lastig gaat en er dus meer handelingen nodig zijn, of dat de kernel en gnome versies minimaal geoptimaliseerd zijn is niet bekend.

Terug naar af

Na drie dagen met deze versie van Ubuntu spelen is de harde schijf verwijderd en het systeem naar de oorspronkelijke staat teruggebracht. Kwestie van twee schroeven verwijderen en de oorspronkelijke ssd weer terugzetten. Een aantal problemen kon zelf worden opgelost. Anderen, waaronder de thumbnails en een horizontale dock werkend krijgen niet. Voor deze machine was het terug naar af, want per 2019 moet er weer gebruik van kunnen worden gemaakt voor wat serieuze taken. Over twee maanden nog maar weer eens proberen.

Share: