Een valse coronatest – wat gaat dat je kosten?

vliegtuig-2De Marechaussee maakte bekend negen personen met een valse “coronatest” te hebben gearresteerd, de vraag hoeveel dat gaat kosten is nog niet beantwoord. Dat blijkt overigens ook nog eens redelijk complexe rekensom te zijn.

PCR-test verplicht

Iedereen die nog vanaf Schiphol wil vliegen moet een actuele PCR-test bij zich hebben (zie ook link). Vanzelfsprekend moet daarop staan dat de persoon negatief is getest. Met een positieve coronatest zal de toegang tot het vliegtuig onmogelijk zijn. Het lijkt me zelfs aannemelijk dat iemand die dat wel doet op een speciale manier van het luchthaven terrein wordt verwijderd.

Een coronatest kost geld en moet worden gepland. Er zijn talloze scenario’s te verzinnen waarbij iemand halsoverkop naar het buitenland moet en in de knel komt met de planning van die test. Mogelijk heeft dat ook bij de negen personen die op Schiphol zijn gearresteerd een rol gespeeld.

Jurisprudentie

De kranten die de Marechaussee melding hebben overgenomen hebben het allemaal over arrestaties en vastzitten. Dat komt omdat een vervalste coronatest wordt gezien als valsheid in geschrifte. Daarmee zit je automatisch aan het strafrecht vast. Of de politierechter dit met een boete af zal doen of meer is uiteraard nog niet bekend. Het is wel interessant om die uitkomst te kennen. Er is immers nog geen weinig jurisprudentie over het photoshoppen van coronatests.

Kosten

In ieder geval gaat het deze negen personen geld kosten. Maar het bepalen van de hoogte van dat bedrag is best complex.

Allereerst hebben deze personen de vlucht gemist. Stel dat ze de tickets ruimt van voren hebben geboekt (dus dat het geen spoedgeval was). Dan kan minder dan 300 Euro voor een retour Amsterdam – Marrakesh zijn betaald. In geval van een lastminute besluit te reizen zal dat makkelijk 100 Euro geweest kunnen zijn.

De heenreis hebben ze gemist. Er is bovendien sprake van een no-show. Er zijn maatschappijen die daarvoor kosten in rekening brengen.

Stel dat deze personen worden vrijgelaten en dat ze toch nog willen reizen. Dan hebben ze uiteraard een test te ondergaan. In geval van spoed kost dat per persoon toch al snel 150 Euro. Ze moeten dan ook in ieder geval een nieuw enkeltje kopen. Of het retour deel van de ticket nog te gebruiken valt is maar zeer de vraag. Veel maatschappijen accepteren geen terugreis als de heenreis niet is geaccepteerd.

Nog meer kosten

Zijn dat alle kosten? Waarschijnlijk niet. Als deze personen niet bij familie zouden overnachten dan is er nog een hotelrekening die vergoed moet worden. Daarvoor aankloppen bij de reisverzekeraar (als die er al is) is niet slim. Die claim zal namelijk onvermijdelijk worden afgewezen. De verzekeraar kan bovendien zelfs besluiten de personen als klant te weren.

Als een van deze personen een werkgever heeft kan dat ook nog tot een vervelend zaak leiden. Die kan namelijk tot de conclusie komen dat de werknemer door de valsheid in geschrifte niet meer te handhaven is. Denk maar eens aan houders van een VOG. En dan is er nog steeds de boete die de politierechter kan opleggen.

Kortom een valse coronatest kan echt heel veel kosten. Meer dan geld alleen. Je bent een rund als je met coronatests stunt.