Een nieuwe smartphone om bij de tijd te blijven

Sinds een paar weken klinkt hier een paar keer per dag een nieuw geluid. Beter gezegd een oud geluid in een nieuw jasje. Na ruim twee jaar is de Motorola G3 uitgefaseerd. Een Nokia toestel zorgt nu voor de mobiele communicatie. Een eerste indruk.

Niks doen of upgraden

De Motorola Moto G3 is een super stabiel en robuust toestel.  Jammer is dat er geen updates meer komen voor deze serie toestellen. Blijven hangen op Android 6.1 of er een custom rom op zetten was een vraag die al eerder was opgekomen. Het eerste is met makkelijkst. Het laatste is een kleine ingreep, maar verder dan Android 7 kom je dan ook niet. Het zou wel de goedkoopste stap voorwaarts zijn, want los van een uur prutsen verandert er weinig. Toch is gekozen voor een nieuw toestel.

Dan maar vervangen

Dat voor een nieuw toestel is gegaan komt omdat er een tweede min of meer onoplosbaar probleem opdoemde. De opslagmogelijkheden van de Moto 3G zijn voldoende voor wie er weinig apps gebruikt met lokale data opslag. 16GB intern en 32GB voor de Micro SD klinkt als voldoende, maar het begon wat krap te worden. Een groot deel van het vrije interne geheugen (16GB was na Android installatie en updates nog 11GB) werd namelijk door de kaarten van de Navi app in beslag genomen. De twee kranten die ik online lees hebben ook de neiging die tijdelijke opslag gestaag te vullen. De SD kaart kan maximaal 32GB groot zijn (64GB zou ook moeten kunnen, maar is een typisch geval van YMMV) en daar zit een berg aan muziek en podcasts voor onderweg. Foto’s worden er ook steeds meer gemaakt (o.a. in plaats van aantekeningen). Als in het overzichtsscherm staat dat er nog 2GB beschikbaar is laat je het idee van een andere rom snel schieten. Dan maar vervangen, dus de zoektocht naar een nieuwer model met meer opslagcapaciteit starten.

Wensenlijst

Eigenlijk wilde ik niets meer dan een vernieuwde versie van de G3. Zelfde merk, maar gewoon iets meer opslag, de rest was immers goed. Al snel bleek dat die wens niet vervuld ging worden. Degelijke toestellen van 5” met veel opslag, een goede accu en een fijne camera blijken er niet veel (meer?) te zijn.

Het assortiment van Motorola stelde teleur. De 2018 toestellen zijn allemaal te groot, de 2017 modellen die net iets kleiner zijn missen net als de G3 een echt kompas. Dat miste ik op de G3 in de regel niet, al is het met navi helemaal als je loopt of fietst wel handig. Vervanging en dan niet op alle punten een verbetering realiseren was niet de bedoeling.

Exotische merken spreken niet aan, helemaal niet als ze minder 4G banden ondersteunen. Het prijskaartje speelt ook een belangrijke rol.  Circa 250 Euro als limiet deed een aantal toestellen van de lijst vallen.

Nokia

Zodoende kwam ik uit bij Nokia. De 5, 6 en 7 serie leken op het eerste gezicht allemaal te voldoen aan de meeste van mijn wensen. De 6 was meest waarschijnlijk kandidaat. Totaal onbekend met de nummering van Nokia was het verschil tussen 5.0 en 5.1 en 6.0 en 6.1 niet opgevallen. Dat gebeurde pas bij het gewezen worden op een aanbieding bij Albert Heijn Bol voor de 6.1 2018 uitvoering. Er bleef een punt op de wensenlijst open en dat was de werking van de camera. De kwaliteit van de Nokia app is schijnbaar sub-optimaal en dat beschouw ik als een showstopper.

Wat of wie schets mijn verbazing dat de Android upgrade van november/december ook iets met de camera doet. Op meerdere plekken was te lezen dat dit de kwaliteitsproblemen oploste. Nergens las ik dat het niets veranderde of tot een verslechtering leidde. De rest is geschiedenis.

De Nokia 6.1 is een fijn toestel. De accuduur is nog beter dan de G3 en die vond ik al lang meegaan.  Navigatie is dankzij de kompas nauwkeuriger en als muziekspeler in de auto is het een verbetering ten opzichte van de G3. Het toestel heeft veel interne opslag waardoor ik me geen zorgen hoef te maken om het aantal foto’s en video’s dat ik schiet of kattenplaatjes dat ik opsla.

Vasthouden van het blok aluminium is wel erg wennen en met het koude weer reden voor extra opletten. Met een hoesje (centenwerk via de bekende kanalen) is dat probleem verleden tijd.

Het toestel is uitgeleverd met Android 8.1, na installatie en activatie volgden twee updates. Die naar 8.1x (?) zou de camera gefatsoeneerd hebben en daarna is er versie 9.0 geïnstalleerd. Die details boeien minder dan het idee dat ik voor de komende paar jaar weer kan rekenen op reguliere en veiligheidspatches en dus bij de tijd blijf.

(foto: J-P Kärnä, CC BY-SA 3.0 link)

Share: