Een nieuw soort usb lader met showstopper

anker nano usb laderOver usb laders is op dit blog wel eens wat verschenen. Daarbij ging het om de veiligheid en comptabiliteitsproblemen. Dit artikel gaat over nieuw soort lader waarover in de redactie-postbus een bericht werd achtergelaten.

Typisch usb

Het succes van usb is bekend. Een universele stekker voor dataoverdracht en het opladen van devices. Na jaren van experimenteren en het hanteren van eigen interpretaties van de standaard door fabrikanten is de markt redelijk volwassen. De typische usb ergernissen zijn sterk afgenomen sinds de komst van usb 3.0 en usb-c. Tegenwoordig wordt er alleen nog maar geklaagd over een te laag oplaadvermogen. Dat kan overigens net zo goed aan de laders als aan de bekabeling liggen.

Formaat

Een punt waar opvallend weinig over geschreven wordt is het formaat van de usb laders. Wie de laders van zijn/haar laatste smartphones en tablets naast elkaar legt zal direct zien dat daar wel wat aan de hand is.

Sinds de komst van usb 3.0 en c worden laders weer groter. Dat lijkt logisch, want het geleverde vermogen is ook toegenomen. Het formaat van laders was voor de innovaties juist aan het afnemen. Die trend is dus compleet omgebogen.

Anker

Daarom viel de persmelding van Anker extra op. Het bedrijf introduceert op de Amerikaanse markt een nieuw soort usb lader. De claim is dat die tot 50 procent kleiner zijn dan de gangbare lader en een hogere laadsnelheid mogelijk maken.

De snelheid van laden zal de doorsnee consument direct aanspreken. Het kleinere formaat trok hier de meeste aandacht. Hoe het mogelijk is een hoger laadvermogen te combineren met minder volume staat op de website uitgelegd.

Leuk verschil

Het idee een standaard product als een lader onder handen te nemen spreekt aan. Als daar een efficiency slag gemaakt kan worden valt dat op basis van een laadcyclus niet op. Op jaarbasis kan het wel een leuk verschil uitmaken op de stroomrekeningl als alle laders vervangen worden.

Een kleiner volume is weer om andere reden leuk. Het helpt stekkerdozen beter uit beeld te werken. Dat gaat helemaal op bij de zwaarste nxt gen laders die het bedrijf aankondigt. Die zijn zelfs in staat de laptopladers te vervangen. Die hebben nu toch nog snel het formaat van een grote luciferdoos en hebben ook nog eens een los stroomsnoer.

Showstopper

De interesse in deze lader is gewekt, dat mag duidelijk zijn. Vooralsnog is meer niet mogelijk. De laders zijn alleen beschikbaar op de Amerikaanse markt. Versies voor de Europese markt komen pas aan het einde van 2021 beschikbaar. Of tegen die tijd de interesse nog steeds aanwezig is moet nog maar blijken. De prijs voor de kleinste “nano” in de VS is namelijk $16,99. Voor de versie met 30W laadvermogen betaal je het dubbele. De prijs van de 65W versie is niet te achterhalen.

Voor een gewone, maar wel slimme en kleine, tablet en smartphone usb lader is circa 20 Euro wel een showstopper. Extra goedkoop direct in de VRC bestellen is om andere redenen geen alternatief.