Een nieuw jaar – we beginnen met foto’s deleten

Het duurt altijd enige dagen eer het land na de oud- en nieuwjaarsviering weer functioneert. Ongeveer een week is er weinig te doen. Die tijd kan goed worden benut voor zinnige zaken zoals de boekhouding, het regelen van back-ups en het opschonen van de harde schijven.

Bij het laatste kan het nuttige met het aangename worden gecombineerd. Met koffie in de hand de digitale kiekjes die gedurende het jaar zijn gemaakt doorlopen vergt de nodige uren. Foto’s ontdubbelen is slechts een onderdeel van de klus. Veel meer tijd gaat zitten in het bewust reduceren van het aantal foto’s. De minst scherpe uit een serie selecteren en deleten duurt lang. Foto’s die als achtergrond informatie van artikelen gelden, ook die hoeven en/of mogen niet eeuwig bewaard te worden. Als het gaat om foto’s die gebruikt zijn als bronnen bij commerciële stukken gaat het vaak om screenshots. De documenten of films die daar staan afgebeeld zijn in de regel als link opgenomen of in de literatuurlijst genoemd. Die foto’s kunnen dus allemaal weg.

Na ettelijke koppen espresso, een halve dag klikken, zoomen, roteren, verplaatsen en wissen kan de actie worden afgerond. Meer dan 5 gieg aan digitale kiekjes gaat onherroepelijk door de digitale shredder. Dat is overigens de netto score. Omdat digitaal materiaal op meerdere plekken wordt opgeslagen – want security en zo – is in totaal 15 gieg aan opslagruimte vrijgemaakt.

Die ruimte gaat de komende periode weer volop benut worden met foto’s en screenshots waarvan de een groot deel niet langer dan een jaar hoeft te worden bewaard. Dat laatste zorgt ervoor dat de totale hoeveelheid schijf- en cloudruimte die in beslag wordt genomen voor zakelijk gebruikt redelijk stabiel blijft. Privé is het een ander verhaal, omdat daar het aantal foto’s dat voorzien kan worden van het label “beperkt nuttig & houdbaar” zeer gering is.

Share: