Een Fietszadel artikel

De sportievere fiets die wordt ingezet in #020 en in #030 staat niet altijd binnen. Daarom zitten er geen extreem dure onderdelen op en zijn alle snelspanners en montagebouten verwijderd. Dat is wel zo handig. Het betekent echter niet dat de goedkoopste onderdelen worden ingezet. Goedkoop is vaak duurkoop. Een goedkoop zadel is ook om andere redenen niet gewenst.

Na ruim 12 jaar dienst en vele duizenden kilometers was het zadel toe aan vervanging. De winkel waar dit zadel was gekocht bestaat inmiddels al niet meer. Dat was een extra reden eerst op internet te kijken wat er leverbaar is en waar dat zoals gekocht of besteld kon worden. Voor dit soort onderdelen geef ik er de voorkeur aan naar een fysieke winkel te gaan. Zien en – afhankelijk van het onderdeel – ook vasthouden, inspecteren en mogelijk testen kan een miskoop schelen.

De fabrikant van het versleten zadel bestaat nog steeds. Het aantal verkooppunten is groot. Maar het exacte model lijkt niet meer te bestaan. Daarom werd er – nog steeds online – ook gekeken naar andere merken. Zo kwam ik uit op de website van De Vakantiefietser. Een instituut in  Amsterdam voor iedereen die de wereld rondfietst. Daar weten ze alles van heavy duty en degelijkheid. Zo iets spreekt aan.

Wat nog meer aanspreekt is dat op de webshop staat dat er gloednieuwe zadels zijn voor €20. Dat is 25%-50% goedkoper dan de zadels die ik al vluchtig bekeken had. Het is legaal aanbod. Het betreft namelijk de zadels die standaard worden geleverd op fietsen die vervolgens worden omgebouwd op de persoonlijke wensen van de globetrotters.
In de winkel, waar de sfeer vele malen gemoedelijker is dan bij een Intertoys, werd ik te woord gestaan en verzocht mee te lopen naar de voorraad kast. Daar was een redelijk aantal gloednieuwe zadels in de prijsklasse €15-€25. Damesmodellen, herenzadels, zadels voor gebogen zithouding en voor rechtop zitters.

10 minuten later en slechts €20 armer stond ik weer buiten met een nieuw, robuust en vooral niet te opvallend zadel. De eerste ritten zijn er mee gemaakt. Over comfort niets te klagen. Een goede keuze en een die net als de voorganger met een extra slot aan het frame bevestigd is.

Share: