e-commerce in de polder(maart 2001)

Begin van dit jaar werd het me dudielijk dat niet veel langer kon blijven werken op mijn oude laptop. De accu ging nog ongeveer 30 minuten mee en dat begon toch echt wel flink vervelend te worden.

Dus ik besloot een andere laptop aan te schaffen. Nu zijn portable computers dure apparaten, dus ik kon beter op zoek gaan naar een gebruikte laptop. En wat is er dan mooier om dat via internet te gaan doen.

Ik kwam er al snel achter dat er 2 manieren waren. Allereerst kon ik via vraag en aanbod rubrieken gaan zoeken. Omdat je dan vaak van particulieren koopt, heb je echter géén garantie. De andere mogelijkheid was op zoek te gaan naar leveranciers die garantie gaven op een 2e hands computertje.

Na enig speurwerk kwam ik uit bij een leverancier in de buurt van Amersfoort. Volgens de website ging het om een bedrijf dat regelmatig partijen 2e hands laptops opkocht, ze opknapte en daarna weer te koop aanbood.

Omdat ik zakelijk gezien ook veel onderzoek doe naar e-commerce heb ik inmiddels wel geleerd hoe je serieuse van minder serieuse webshops kunt onderscheiden. Een eerste test is het opbellen van de zaak die achter de website zit. Want heb je nu aan e-comemrce als het bedrijf niet bereikbaar is.

De eerste poging om in contact te treden met het bedrijf verliep goed. De telefoon werd snel opgenomen en de vragen die ik had over modellen, prijzen, garantie en leveringsvoorwaarden werden snel en correct beantwoord.

Verzending onder rembours behoorde helaas niet tot de mogelijkheden. Gewoon opsturen kon wel, maar dan moest er vooraf het geld zijn overgemaakt. Maar omdat de leverancier zit vlak bij Amersfoort zit had ik ook de mogelijkheid de laptop op te halen en contant te betalen.

Na een dag nagedacht te hebben over het aanbod, hakte ik de knoop door. Ik belde om een laptop te bestellen. Na het werk vertrok ik met de route beschrijving in de hand op weg naar de computerzaak. Althans dat dacht ik. Via de snelweg en de provinciale weg belandde ik al snel op een industrie terrein zoals je die zo veel ziet in Nederland. Naarmate ik het industrie terrein verder opreeed veranderde het al snel van karakter. Opeens was ik van het terrein afgereden en stond ik tussen gras, koeien en boerderijen.

Tsja daar stond ik dan en wilde al keren toen ik aan de huisnummers zag dat ik bij een van de boerderijen moest zijn. Daar reed ik het erf op, en belde het telefonnnummer op de routebeschrijving. Want deze lokatie kwam mij toch wel wat vreemd voor.

In de boerderij voor me zag ik iemand bewegen en een telefoon opnemen. Het kon niet missen hier op deze boerderij moest ik wezen. Hier was een gerenommeerde leveranciers in 2e hands laptops gevestigd.

Mijn verbazing kende geen grenzen toen de deur werd open gedaan door een jongen van nog geen 20 jaar oud. Hij stelde zich keurig voor als de eigenaar van de zaak en leidde me door de keuken naar zijn kantoortje. Op een tafel stond de gereserveerde laptop al klaar en in een hoek stond een hele berg met laptops te wachten op kopers.

We raakten in gesprek en ik merkte al snel dat ik hier te maken had met een typisch voorbeeld van de Hollandse koopmansgeest. De eigenaar van de zaak was er door toeval achter gekomen dat er aanbod van 2e hands apparaten was, en ook een vraag. En het grappige was dat hij op het juiste moment had ingezien dat vraag en aanbod niet op elkaar waren afgestemd. En dat is precies wat hij nu doet. Niet meer en zeker niet minder.

Nadat de laptop was gedemonstreerd en ik er zelf ook nog kritsich naar ghad gekeken, kreeg ik een factuur overhandigd. Nadat ik had betaald toverde de jonge ondernemer nog een tas voor de computer te voorschijn. Voila die kreeg ik er nog bij.

Terug in de auto kon ik een vette glimlach niet onderderukken. In een tijd waarin iedereen schrijft over hoe moeilijk het wel niet is om geld te verdienen op internet ontmoet ik iemand die het in zich heeft wat je nodig hebt om op internet succesvol te kunnen zijn.

Een goed idee
Een reeële vraag naar je product of dienst
En last but not least een service gerichtte instelling.

2 comments

  1. Heerlijk bericht uit de oude doos die ik nu pas lees. Interessante vraag: bestaat het bedrijfje nog? Is het inmiddels uitgegroeid tot een multinational of is de jonge ondernemer in kwestie inmiddels een gefrustreerde dertiger die weer achter de koeien zit?

    1. Na enig onderzoek kan ik je verklappen dat het nog anders gelopen is met die ondernemer.
      De firmanaam is opgeheven, het bedrijf is samengegaan met andere aanbieders van 2e hands hardware en op de lokatie is geen bedrijf meer gevestigd, anders dan een landbouw activiteit.
      Daarnaast heeft/had een van de opvolgers van de rechtspersoon de reputatie het niet zo nauw te nemen met opt-in en het omgaan met adressenbestanden.

Comments are closed.