Belang van IMEI
Elke smartphone dient voorzien te zijn van een IMEI (International Mobile Equipment Identity) nummer. De Wiki pagina legt uit dat het nummer blokkeren van het toestel op afstand mogelijk maakt. Daarnaast is het mogelijk op basis van dit nummer een toestel te identificeren. Gestolen toestellen zijn zo te traceren. Verder helpt het om een gebruiker te identificeren. In landen als India worden de IMEI actief gekoppeld aan individuele gebruikers. Daarmee willen de politiediensten terroristische acties voorkomen.
Vivo
Vivo is een van de Chinese smartphone makers die actief is op de Aziatische en Indiase markt. Op het subcontinent verkoopt het niet alleen toestellen, het heeft ook productie faciliteiten. Volgens meerdere bronnen is het de tweede leverancier van toestellen in het land.
Groot is niet gelijk aan goed. Een van de zaken waardoor Vivo de laatste jaren is opgevallen zijn de IMEI nummers. Verschillende blogs en websites suggereerden meermaals dat bij het merk identieke nummers voor meerdere toestellen werden toegepast. Begin dit jaar heeft uiteindelijk geleid tot een heus politieonderzoek. Dat was al een indicatie dat er waarschijnlijk meer aan de hand was een productiefout.
Fraude
Nu zijn dus de resultaten van dat onderzoek bekend. 13.557 toestellen van een model zijn voorzien van hetzelfde IMEI nummer. Voor de telco’s, klanten en veiligheidsdiensten in India is dat een groot probleem. Voor Vivo is er ook een probleem, het niet correct toepassen van de IMEI’s is namelijk fraude. Complicatie is daarbij dat tenminste een toestel uit die enorme batch in gebruik was (is?) bij een politiedienst.
Linke soep
Of er sprake is van opzet of, zoals de pers suggereert “negligence” maakt onder de streep weinig uit. Criminelen kunnen hier makkelijk van profiteren. Dat er een link is met politiecommunicatie maakt het extra gevaarlijk. Toestellen kunnen remote geblokkeerd worden of gereset. Dat het formeel alleen de telco’s zijn die dit mogen doen is een detail. Zij weten immers niet dat er zoveel toestellen van de zelfde IMEI gebruik maken. In plaats van een toestel op zwart te zetten kunnen de telco’s per ongeluk duizenden mensen treffen. De onrust die dat veroorzaakt plus de schade kan een perfecte reden zijn voor criminelen en terroristen van deze mogelijkheid gebruik te maken. Linke soep dus.
Vivo heeft overigens (nog) geen officiële footprint in de EU. Dat is misschien maar goed ook.