Duitse rechters dwarsbomen extremistische automobilist

rechtspraak vonnis justitieHet Oberverwaltungsgericht (OVG) Münster heeft in november 2019 een automobilist, die waarschijnlijk als extremist kan worden bestempeld, gedwarsboomd. Het door hem aangevraagde kenteken is uit terecht niet toegekend en onherroepelijk uit de roulatie gehaald. Waarschijnlijk weet de lezer dan wel ongeveer waar dit artikel over gaat.

Kentekens in Duitsland

In Duitsland zijn de regels voor de kentekens van motorvoertuigen anders dan in Nederland. Om te beginnen is elk regulier kenteken gebonden aan de plaats waar het voertuig staat geregistreerd. Auto’s die in Berlijn staan geregistreerd hebben daarom allemaal een kenteken dat begint met B. Voor Düsseldorf geldt de D, et cetera. De combinatie van cijfers en letters die daarna volgt kan gedeeltelijk zelf worden bepaald. Voertuighouders kunnen zelfs via talloze tussenhandelaren een zogenaamd Wunschkennzeichen aanvragen. Als de combinatie vrij is dan het direct worden aangevraagd. Is het kenteken bezet dan houdt de tussenpersoon bij wanneer het vrijkomt.

Wunschkennzeichen

Het OVG Münster heeft zich vorig jaar over een bruingerande zaak moeten buigen. Een automobilist uit Viersen (NRW) had de aanvraag voor VI HH 1933 gedaan. De aanvraag werd goedgekeurd, maar ook heel snel weer afgewezen. Daar was de aanvrager het niet eens. Hij wenste die nummerplaat te kunnen voeren. Hij spande het Duitse equivalent van een kort geding aan. Het Verwaltungsgericht Düsseldorf gaf hem ongelijk. Het Wunschkennzeichen was terecht ingetrokken want het verwijst naar die Oostenrijkse korporaal die tot 1945 de macht uitoefende in Berlijn en derhalve blijvend geassocieerd moet worden met dood en oorlog.

OVG volgt VG

De kenteken aanvrager was het uiteraard niet eens met het vonnis van het VG Düsseldorf. Hij tekende dus hoger beroep aan en kwam uit bij het OVG in Münster. Die instantie had niet lang voor de zaak nodig het vonnis was kort en bondig:

Für einen “durchschnittlichen Bürger” sei offenkundig, dass es sich um die Abkürzung des H*itlergrußes sowie das Jahr der sogenannten Machtergreifung der Nationalsozialisten handele. Die Kennzeichen-Kombination sei damit sittenwidrig (Az. 8 B 629/19) [bron].

Of de aanvrager daarmee subjectief een sympathie voor het NS-regime laat doorschemeren is voor de rechters niet eens relevant.

Entscheidend sei, dass die Buchstaben-Zahlen-Kombination “HH 1933” aufgrund des allgemeinen Geschichtsbewusstseins objektiv geeignet sei, ohne Weiteres eine Assoziation mit dem NS-Regime herzustellen.[bron]

Vertaald: Op basis van het algemene historisch bewustzijn in Duitsland is objectief vast te stellen dat het gewenste nummerbord tot een associatie met het NS-regime zal leiden. En precies dat is overal in Duitsland verboden, dus ook voor kentekens.

Share: