Duitse kartelwaakhond legt vergelijkingssites onder vergrootglas

Aan vergelijkingssites is op dit blog al behoorlijk veel aandacht besteed. Het aanbod is groot, de macht die ze vertegenwoordigen is dat ook. Tegelijk zijn er redenen kritisch te blijven bij het gebruik, want hoe objectief ze zijn valt amper te controleren. Dat laatste gaat in Duitsland veranderen.

De Duitse kartelwaakhond heeft namelijk vorige week met een persbericht het publiek op de hoogte gesteld van een nieuwe actie. Alle vergelijkingssites voor echt alle mogelijk producten en diensten gaan onder de loep genomen worden. Eerst met een vragenlijst en op basis van de uitkomsten zal worden gekeken of en welke vervolgstappen nodig zijn. Dat klinkt als een tamme beschaafde actie, maar dat is het natuurlijk niet. De waakhond onjuiste informatie verstrekken is in deze fase al tamelijk onverstandig en dat zal ook nog wel subtiel duidelijk worden gemaakt bij de sites die aangeschreven gaan worden.

Wat de uitkomst zal zijn is natuurlijk giswerk. Dat een aantal sites, die gewoon het verlengstuk zijn van de marketingafdelingen van energie bedrijven of verzekeraars, binnenkort op zwart zal gaan lijkt waarschijnlijk. Zij kunnen immers op geen enkele wijze de gefingeerde objectiviteit aantonen. Daar hoeft niemand een traan om te laten.

De Duitse consumentenbonden (meervoud, want daar heel anders geregeld) juichen de actie toe. Het Kartellamt beschikt over middelen meer boven tafel te krijgen. Mocht de uitkomst van het onderzoek luiden dat er ernstige misstanden zijn, dan kan met die bevindingen door de consumentenbonden naar de rechter worden gestapt.

 

(Foto: Eckhard Henkel / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DE)

Share: