Duitse coax fusie niet toegestaan?

De meeste Nederlanders, ook zij die werkzaam zijn in de internet -en telecomsector, hebben weinig weet van het Duitse coax landschap. Dat laat zich verklaren door de omvang van het land, de regionale indeling en het veelvoud van aanbieders en toegepaste technieken.

Toch is het meer dan nuttig naar deze markt te kijken. Duitsland is namelijk te groot en te belangrijk om genegeerd te worden. En helemaal omdat een aantal partijen die Nederland altijd hebben beschouwd als springplank voor de expansie in Europa kunnen overwegen langzaam maar zeker naar het oosten op te schuiven. Een partij die daarmee wordt bedoeld is natuurlijk Liberty, de moeder maatschappij van UPC-Chello. Deze aanbieder is sinds 2009 eigenaar van Unitymedia, de tv,internet en spraak leverancier voor een gebied met als kern NRW. Gemeten naar inwoners, bereik en omvang groter dan Nederland.

Het deel van Duitsland, dat buiten de footprint van Unitymedia ligt is opgedeeld tussen KDG en Kabel BW. KDG is hier in 2010 nog onderwerp van een post geweest. Het bedrijf maakte zich namelijk geruime tijd op voor een beursgang, die uiteindelijk met de nodige vertraging is doorgegaan. Daarna werd er lange tijd niets meer geschreven over de ontwikkelingen op deze markt.

Eind oktober is bekend geworden dat Liberty serieus pogingen heeft ondernomen Kabel BW over te nemen en te laten samengaan met Unitymedia. Dit voornemen is conform regels aangemeld bij het Kartellamt en die hebben daar nu op gereageerd.

De voorgenomen fusie kan wat het Kartellamt betreft niet worden goedgekeurd. Het oligopolie zou worden teruggebracht tot een duopolie. De keuzevrijheid van de consument wordt daarmee in de ogen van het KA te veel ingeperkt.

Bij Liberty worden nu wellicht alle zeilen bijgezet, alle mogelijkheden onderzocht, om toch de deal te kunnen realiseren. Wat er uit gaat komen is niet bekend, maar het is niet de eerste keer dat Liberty de expansie in Duitsland ziet worden gedwarsboomd door het KA.

Oplettende lezers zien tussen de regels door ook links met de Nederlandse markt: Ziggo met een beursgang die niet is doorgegaan en de vermeende interesse van Liberty dit over te nemen. Bijna het zelfde scenario als in Duitsland. Andere link is de poging van KPN Caiway te kopen. De argumentatie van de NMA tegen dit plan lijkt ook veel op wat het KA nu weer heeft verkondigd.

Share: