Dual boot Ubuntu installatie fout “unusable disk space” door ouderdom

Een paar dagen terug belandde op het bureau een werkende laptop. Daarbij kwam het verzoek daar een dual boot van te maken, want werken met Ubuntu was zo goed bevallen. Een fijn verzoek. Daaraan voldoen bleek lastiger.

Het maken van een dual boot stelt in de regel weinig voor. Zorg dat de Windows kant up-to-date is, dat er backups zijn van belangrijke data zijn de eerste stappen. Daarna is het ruimte vrijmaken vanuit Windows op de harde schijf. Als dat achter de rug is zorgen dat de bios goed staat en het systeem rebooten met een Ubuntu dvd of usb stick. Het stappenplan is op duizenden plekken online, als tekst of video, terug te vinden.

Tot op heden heb ik nooit problemen mee gehad. De instructies zijn helder en het is vooral niet moeilijk. Deze keer liep ik tegen een probleem aan dat ik echt nog nooit had gezien. Na het vrijmaken van 40GB op de harde schijf onder Windows en het starten vanaf de Ubuntu USB gingen de eerste stappen, waarbij de gebruiker en landen worden bepaald goed. Toen kwam het inrichten van de harde schijf, wat uit slechts twee stappen bestaat.. De “/” kon ik aanmaken. De tweede stap “/Home” was onmogelijk. De vrije ruimte was voorzien van de melding “unusable disk space”.

Wie die woorden, met daarbij “Ubuntu Dual Boot” in een zoekmachine invoert krijgt een handvol antwoorden op honderden vragen over het verschijnsel. Het blijkt allemaal erg simpel de harde schijf in die laptop is indertijd geformatteerd als MBR. Dat werk goed, heeft alleen als beperking dat er maximaal 4 logische partities mogelijk zijn. Onder Windows waren er een C: en een D: actief. Een mini partitie stond er ook op (waarschijnlijk een recovery) Door daar Ubuntu naast te plaatsen zou de teller uitkomen op 5 en dat werkt dus niet.

Het oplossen van het probleem kan op twee manieren. Er is software waarmee de MBR indeling van een HDD kan worden omgezet naar het modernere GPT. Leuk om eens mee te werken, maar in dit geval niet echt raadzaam. Handiger bleek de D: partitie onder Windows, die toch niet gebruikt werd, te verwijderen. Het grootste deel van die ruimte kon worden toebedeeld aan de C: onder Windows. De /home onder Ubuntu werd ook nog wat opgekrikt.

Na dat handeling (een paar klikken is het vanuit Windows systeembeheer) was dat geregeld en de Ubuntu installatie kon van start gaan. De tijd die dat in beslag nam was voldoende nog eens dieper in de materie van MBR en GPT te duiken. Het verhaal is logisch en het riep maar een vraag op: waarom was het de eerste keer dat ik dit tegen kwam? Ik knutsel vaker met oudere systemen (*kuche* XP) maar deze door ouderdom van de hardware (de harde schijf is af fabriek als MBR geactiveerd) veroorzaakte beperking was mij echt nog nooit eerder opgevallen.

Share: