Dit zegt veel over eBay

Vrijdag werd iets geschreven over eBay en dat viel op. Jaren stond deze grote online-marktplaats regelmatig in de schijnwerpers. Tegenwoordig haalt het bedrijf amper meer de gewone pers. Zeker na het afstoten van PayPal is het onder de radar verdwenen. En toen was er opeens een koopgerucht.

eBay heeft in het verleden bedrijven (zie PayPal) overgenomen en ook weer verkocht. Dat er werd geschreven over eBay deed daarom bij het zien van de kop van het artikel vermoeden dat men weer op shoppingtour was geslagen. Het bleek omgekeerd. ICE had schijnbaar laten doorschermeren een bod te willen uitbrengen op een deel van eBay.

Uit de paar berichten die vrijdagochtend online te vinden waren bleek er meer aan de hand te zijn. Ebay heeft zich schijnbaar maanden geledne zelf in de etalage gezet. Niet het hele bedrijf overigens. Het deel “classified listing business“ staat te koop en de gewone “marketplace“ is dat niet. ICE had echter alleen maar interesse in het eerste deel, dat niet in de etalage staat.

Binnen een paar dagen na het doorsijpelen van de geruchten is ICE door de aandeelhouders teruggefloten. Die zien totaal geen meerwaarde. Het aandeel ICE dook 7,5% in de min. ICE heeft het nooit formeel uitgebrachte aanbod officieel tot niet bestaand, achterhaald, ingetrokken en exit verklaard. Dat is op zich een hele vreemde draai.

Maar wie kijkt naar eBay ziet daar ook iets raars. Het aandeel was eerder deze week aan een opmars begonnen en na het “klappen” van de deal volgende on onvermijdelijke daling. Tussen de startpunt en piek zit 10%. Dat is niet eens zoveel voor een bedrijf dat in het vizier van een koper is beland. Dat na de piek weer een dip van 10% volgende was verklaarbaar. Maar donderdag nabeurs was dat teruggebracht tot -7%. In een volle week tijd is het aandeel eBay marginaal verbeterd. Het kan worden afgedaan als een korte oprisping van eBay. Dat er amper over geschreven is, dat er geen echte koersrally is ontstaan met speculanten en alles wat daar hoort zegt veel over de positie en status van eBay. Het bedrijf en de business is niet interessant meer. Probeer dan nog maar eens een koper te vinden.

Share: