Dilemma – reageren of niet op verdachte auto

Tijdens een wandeling richting de lokale middenstand viel het oog op een auto. Keurig geparkeerd, maar een model dat in deze buurt opvalt. Er viel nog iets op en pas later vroeg ik me af of ik had moeten handelen.

De exacte locatie weet ik nog, het is een straat met eenrichtingsverkeer. De parkeervakken dwingen tot recht inparkeren, dat was de auto in kwestie ook gedaan. Ik passeerde op de heenweg de auto eerst van de voorzijde. Bij de route terug keek ik tegen de achterkant aan.

Dat was ook het moment dat mij iets opviel. De kentekenplaat hing scheef. Nog maar een schroef hield de plaat vast. Mijn eerste reactie was verbazing. Het ging hier om een Duits mobiel uit de hogere klasse. Ik twijfel er niet aan of die worden af dealer geleverd met grondig vastgemaakte kentekenplaten. Het was ook nog eens – aan de hand van de plaat en het model ingeschat – een nieuw model.

Het voertuig passerend zag ik dat het stuur met een gele blokkeerstang was beveiligd. Die stak fos uit over het dashboard. Boeven moet dat afschrikken, want het stuur zit daarmee muurvast. Ik vond dat slim, want dit type auto is geliefd bij onder andere plofkrakers. Toen ik de auto al voorbij was draaide ik me instinctief nog een keer om. Waarschijnlijk omdat iets me zei dat het beeld niet klopte. Wat is zag was een zwarte vlek aan de voorzijde: daar ontbrak de kentekenplaat.

Ik weet nog steeds niet wat ik heb gezien. De auto kwam me onbekend voor en niet passend voor de buurt. Is dit een auto geweest die was belaagd, waarna de bezitter met de blokkeerstang maatregelen tegen diefstal had getroffen? Was dit een reeds ontvreemde auto die in deze wijk was veiliggesteld? Wat ik wel weet is dat de auto maar een keer in de buurt stond. Daarna is hij niet meer gezien.

Bij nader inzien had ik natuurlijk een paar plaatjes kunnen schieten met de telefooncamera. Maar zo alert en buurtwachterig ben ik ook weer niet. 112 bellen is evenmin mijn ding. Als ik over X maanden iets lees over een ramkraak met een X, of een inval waarbij omgekatte auto’s zijn aangetroffen zal de foto’s me mogelijk doen verzuchten “had ik toch maar gereageerd.”

Share: