Demonetisation in India

218px-flag_of_india-svgIn India zijn per 8 november de bankbiljetten van 500 en 1000 Rs ongeldig verklaard. Een dergelijke ingreep komt zelden voor en dat is niet zonder reden. De officiële verklaring voor de stap van de regering Modi is dat men paal en perk wil stellen aan het omvangrijke zwart geld circuit dat in het land bestaat. Schattingen van experts gaan uit dat tot 20% van de omvang van Indiase economie gebaseerd is op zwart betaalde diensten en producten.

Andere wijzen erop dat met verkiezingen op komst de mogelijkheid van de oppositie stemmen te kopen en effectieve wijze wordt tegen gegaan. Dat klinkt logisch, maar dat zou ook de partij van Modi zelf treffen.

Weet daarbij dat verreweg de meeste inwoners van het gigantische land geen bankrekening hebben. Cash is King en bij gebrek aan iets anders raakt het opdrogen van de cash markt dus de gehele economie. Letterlijk overal is de pijn voelbaar. Winkeliers accepteren de biljetten niet meer, want ze zijn alleen nog in te wisselen bij de banken. Met andere woorden de 500 en 1000 witten kan, maar dan is de identiteit van de afstorter direct bekend bij de overheid en de fiscus.

Een van de sectoren die hier heel hard door getroffen lijkt is telecom. Een land dat weinig vast lijnen heeft en vooral vertrouwt op mobiel merkt dat dat een bijzondere afhankelijkheid is op het moment dat er geen prepaid kaarten meer kunnen worden gekocht. De pers schrijft over het een terugval in het belvolume (“de tikken”) van 70%~80% in een week tijd. De ARPU in de sector wordt nu al 2% lager ingeschat voor het hele jaar.

Voor iedereen die zich wel eens verdiept in DR, BC en DESTEP is dit een case, zijnde de realiteit voor bijna 1 miljard mensen, die nadere aandacht verdient.

Share: