Deloitte krijgt boete van £21 miljoen – dat zal EY niet zijn ontgaan

Medio september is Deloitte de ongekend hoge boete van £miljoen opgelegd wegens het overtreden van veel regels bij het Britse Autonomy. In de vakpers en de Britse pers heeft de boete voor de nodige reuring gezorgd. Buiten Engeland is er bijna gaan aandacht aan besteed. Vanwege de Wirecard affaire is het wel goed te weten wat de Britse accountants fout hebben gedaan.

Autonomy in een notendop

De affaire Autonomy is in Nederland weinig bekend. Een deel van de IT sector weet dat dit van oorsprong een Brits bedrijf was dat sinds 1996 iets deed met wat nu Big Data heet HP kocht het bedrijf in 2011 voor maar liefst £7,4 miljard. Kort daarop ging de deksel van de beerput. HP beweerde dat de boekhouding van Autonomy niet klopte. De Amerikanen spanden rechtszaken aan tegen de directie. Op dit moment lopen die zaken nog steeds. Autonomy bestond al snel niet meer als zelfstandig brand binnen HP. Het is in 2017 doorverkocht, nadat HP driekwart van de waarde had afgeboekt.

Bij de juridische veldslagen die nu al jaren woeden is ook de huisaccountant van Autonomy, Deloitte, betrokken. De toezichthouder FRC heeft daar nu dus een zeer forse boete opgelegd die tui twee componenten bestaat. Deloitte moet ruim £15 miljoen betalen wegens het overtreden van de regels. £5,9 miljoen moet worden betaald om de kosten die de FRC heeft gemaakt te vergoeden. Deloitte heeft namelijk maximaal geprobeerd onder de sanctie uit te komen en de zaak enorm vertraagd. Dat is dus verkeerd gelopen.

De twee accountants die Autonomy onder hun hoede hadden zijn al eerder veroordeeld tot boetes en het verbod accountant werkzaamheden te verrichten. Dat is de, zich nog steeds voortslepende, affaire Autonomy in een notendop

Link met Wirecard

Het verhaal van Autonomy vertoont overeenkomsten met Wirecard. Bij de Duitsers wordt de rol van huisaccountant EY ook steeds minder geloofwaardig. Deloitte is in Londen beboet omdat de organisatie niet kritisch was voor de twee accountants. Een klant was verantwoordelijk voor het grootste deel van de omzet van het betreffende kantoor in de regio. De accountants werden niet bijgestaan door collega’s. Het gevolg is dat er – al dan niet bewust – te weinig afstand tot Autonomy was waardoor er geen kritische objectieve kijk op de boeken meer was. In de woorden van de FRC:

The tribunal found they had failed to exercise adequate professional scepticism or to obtain sufficient appropriate audit evidence, and that they fell short of the standards expected of a reasonable auditor.

Dat lijkt zo zeer op wat over EY in de zaak Wirecard wordt geschreven. Een paar accountants die de klant al jaren van raad en daar voorzagen en controleerden. Geen instroom van collega’s met een frisse kijk op het geheel. Reken maar dat ze in het Duitse EY HQ  het Britse boetebesluit tegen Deloitte goed hebben bestudeerd.

Share: