Dell en de affaire van de krimpende monitorarmen

Wie de afgelopen jaren met beeldschermen van Dell heeft gewerkt kan hebben gezien dat de monitorarmen zijn aangepast. Er is eigenlijk maar een reden daar op te letten.

Aanpassingen

Dell monitorarmenDe laatste tien jaar heeft Dell de vorm van de monitorarmen op een paar punten aangepast. De bevestiging aan de monitor is gelukkig nog steeds het zelfde. Anders is de vorm, het materiaal en de hoogte waarover de monitor bewogen kan worden.

Die veranderingen vallen weinig op. De trend naar schermen met en dunnere rand is vertaald naar een voet en arm die eleganter zijn. Beide delen zijn kleiner en smaller geworden. In tegenstelling tot de voeten die eerst duidelijk van plastic waren, ziet het er nu als metaal uit.

Besparing

Tot zover het positieve van deze verandering. Er is ook een minder prettige kant aan het verhaal. In de genoemde periode is het oppervlak van de voet van schermen met eenzelfde diameter met bijna een derde afgenomen.

Dat bespaart Dell een hoop materiaal, zoveel is wel duidelijk. De gebruiker zal aanvankelijk blij zijn omdat er minder bureauruimte in beslag worden genomen. Dat voordeel slaat echt om in een nadeel. Een voet die smaller is zorgt dat het scherm minder stabiel staat. Dat wordt versterkt omdat ook de arm over de jaren centimeters aan breedte is kwijt geraakt.

Instabiel

De minste of geringste beweging doet het scherm bewegen. De constructie is duidelijk instabiel en dat is behoorlijk irritant. Dell denkt waarschijnlijk dat de nadelen van krimpende monitorarmen niet opvallen. Wie schermen van meerdere jaargangen naast elkaar zet merkt het verschil direct. Een 2021 scherm van 24” heeft een voet die smaller is dan een 21” scherm van vijf jaar oud. Dat oudste scherm staat als een huis. Het nieuwe scherm beweegt de hele tijd.

Omdat de  Dell bevestiging over de jaren gelijk is gebleven is het gelukkig mogelijk bij het vervangen van de schermen de oude, brede en vooral stabiele monitorarmen te gebruiken. Dat heeft als extra voordeel het scherm iets meer centimeters in de hoogte kan worden verschoven.

Share: