De zelfscankassa als reactie op te weinig personeel en nog iets

Een van de supermarktfilialen heeft recent de zelfscankassa ingevoerd, als reden noemt men ook het gebrek aan personeel. Dat is een opvallend eerlijk antwoord, maar niet het hele verhaal.

zelfscankassaVolgende de wiki bestaat de zelfscankassa in Nederland al sinds 2006. Anno 2022 moet het ondertussen betrouwbare technologie zijn. Dat een supermarkt nu overstapt is wat dat betreft begrijpelijk. Laat de concurrenten maar eerst samen met de fabrikanten de fouten uit het systeem halen. Als dat eenmaal is gebeurt is er waarschijnlijk ook meer concurrerend aanbod en zijn de prijzen voor de oplossingen gedaald.

Personeelskosten

De reden om dit kassa systeem in te voeren is altijd geweest een verlaging van de personeelskosten. Supermarkten klagen over de flinterdunne marges. Als ergens een mens kan worden vervangen voor een machine is dat een investering die zich hoe dan ook terugverdient. Dat is ook de reden waarom voor het inleveren van de lege flessen machines worden ingezet. Tot de jaren ‘80 van de vorige eeuw waren dat loketten in de supermarkt waar een mens het statiegeld uitbetaalde.

Te weinig personeel

Anno 2022 is de zelfscankassa ook de manier om met een heel ander probleem om te gaan. Supermarkten hebben te weinig personeel. Een van de gevolgen van de pandemie is een structureel ontregelde arbeidsmarkt. Het zijn niet alleen de horeca en luchthavens die schreeuwen om mensen. Ook de supermarkten moeten vechten om personeel. Hogere lonen of meer automatisering? Het supermarktfiliaal waar de zelfscankassa’s zijn neergezet kiest voor het laatste en laat dat ook weten. Men is niet in staat aan voldoende personeel te komen. Dat er een link is met de salarissen wordt niet genoemd.

Rookwaren

Bij nader inzien is er echter nog iets veranderd aan het filiaal dan het vervangen van vier kassa’s voor een veelvoud van zelfscansystemen. Helemaal tegen de zijkant is er nog een echte kassa. Die staat op de plaats waar eerst een balie was. Die lijkt te zijn verdwenen of in ieder geval sterk gekrompen. Dat was de plek waar rookwaren werden verkocht.

Per 2024 is de verkoop van alle tabakswaren in supermarkten verboden. Daarmee komt er ruimte vrij die een andere bestemming nodig heeft. Tegelijk valt een deel van de omzet blijvend weg. Nog een reden dus kritisch naar de kosten te kijken. De zelfscankassa als antwoord op te weinig personeel en het wegvallen van omzet.

 

Share: