Voorspelbare boze brieven en andere signalen tussen Londen en Brussel

BrexitLonden en Brussel wisselen broze brieven en andere signalen uit rond Brexit. Het lijkt er op dat Brexit nog niet in kannen en kruiken is. Wat begon met ophef over de distributie van een Covid-19 medicijn heeft inmiddels iets anders blootgelegd.

Positie Noord-Ierland

Noord Ierland heeft een lange grens met de Republiek Ierland. Aan weerszijde van de grens zijn voor- en tegenstanders van hereniging. Onder andere dat heeft in de tweede helft van de vorige eeuw tot een burgeroorlog in Noord Ierland geleid. Britten en Ieren, plus de EU en Washington, hebben er alle belang bij de huidige vrede in stand te houden.

Brexit consequenties Noord-Ierland

Brexit heeft voor Noord-Ierland veel consequenties. De economie van dat deel van het Ierse eiland zou totaal ontwrichten als de grens met de buren op slot zou gaan. Die handeling zou ook in strijd zijn met het vredesakkoord. Daarom hebben Londen en Brussel maatregelen gedefinieerd die alleen voor dat deel van het VK gelden. Die gaan over de controle op de goederenstroom in beide richtingen.

De gemaakte afspraken worden nu door Londen deels ontkend en zeker niet nageleefd. Brussel ziet de mogelijkheden voor grootschalige fraude en bedrog bij het grensverkeer toenemen. Tegelijk werkt Londen Brussel actief tegen. Berichten dat controles ter plekke en remote worden belemmerd zijn verontrustend. Dat de EU geen inzage krijgt in de vrachtdocumenten doet het ergste vrezen.

Andere problemen

Tegelijk is in Londen zelf ook een aantal “nieuwe” problemen zichtbaar geworden. De Bank of England heeft gecommuniceerd dat het de kansen zeer laag inschat dat Brussel bereid is de Britse financiële sector toegang te geven tot de EU markt. Dat bericht zorgt voor bijna even veel ophef als de melding dat Britse artiesten optredens door de EU kunnen vergeten. Iets dergelijks gaat ook op voor de Britse modesector. Modellen is de toegang tot de Britse eilanden onmogelijk gemaakt. De export van kleding en houden van shows in de EU is ook vooralsnog einde verhaal.

Brexit – en hoe nu verder?

Al deze punten wijzen dezelfde kant uit. Wat ze blootleggen is dat Londen heeft toegewerkt naar een Brexit en verder niets. De Britten zijn nu uit de EU, zoveel is duidelijk. De status van de handelsbetrekkingen en dergelijke zijn dat ook. Echter die gelden maar voor een beperkte periode. Brussel wil weten welke koers het VK inslaat, maar krijgt op die vraag geen antwoord. Wat het wel krijgt is een lijst met Britse eisen. Deels moeten die de bestaande deal uithollen, deels sturen die aan op een status aparte voor het VK, die duidelijk niet in het voordeel van de EU is. Dat is niet de beste basis voor verdere onderhandelingen.

Het waarom van die rare eisen kan daarbij heel simpel worden verklaard. De voorstanders van Brexit wisten heel goed wat we niet wilden. Dat is het lidmaatschap van de EU. Maar wat ze wel willen, dat is na vier jaar nog steeds onbekend.

Voorspelbaar

Het sturen van boze brieven en andere signalen tussen Londen en Brussel is wat dat betreft zeer voorspelbaar. Dat het bij deze ronde blijft is ook uitgesloten. Mogelijk is dat de tijdelijke deal klapt. Dan wordt de toch al harde Brexit omgezet in een echte harde Brexit.