De relatieve stilte rond eBay

Wie over e-commerce spreekt zal daarbij als voorbeelden waarschijnlijk in ieder geval Amazon en eBay noemen. Beiden gelden als de meest succesvolle aanbieders in de eigen segmenten. Amazon voor nieuwe handel, eBay oorspronkelijk voor tweedehands goederen en restpartijen. Amazon is ook nu nog bijna dagelijks in de pers, eBay daarentegen niet.

De relatieve stilte rond eBay is opvallend, temeer daar niemand dat vreemd lijkt te vinden. Nu is het voor een marktplaats ook niet nodig elke dag een persbericht de wereld in te sturen. Toch zouden er redenen moeten zijn waarom eBay wel van zich laat horen. Zo is er de meer dan noodzakelijke druk op het bedrijf in de EU en vooral Duitsland iets tegen de massale BTW ontduiking te doen die het faciliteert. In alle berichten die daarover tot heden zijn verschenen is er amper tot geen sprake van een uitvoerige reactie van eBay. Is dat misschien de reden waar er zo weinig wordt gecommuniceerd? Want wie geschoren wordt moet stilzitten.

Of is de reden dat eBay volop bezig is de historische banden met PayPal te doorsnijden en daarom een lage communicatie volume verstandiger vindt. In dat geval zal er zodra de deal met Ayden, als nieuwe preferred betalingsafwikkelaar, tot uitvoer wordt gebracht wel een hoop communicatie op de markt worden losgelaten.

En dan is er nog de realiteit van het aandeel eBay. Medio juli maakte het bedrijf bekend de omzet verwachting neerwaarts te moeten bijstellen. De resultaten van een dochteronderneming actief op de Amerikaanse markt met het verkopen van sporttickets en fan attributen vallen tegen en daar schrok niet alleen de beurs van. 10% van de koers in een dag verliezen is veel, maar zeker niet uniek. De melding en verklaring die in Europa amper zijn opgevallen tonen namelijk aan dat eBay het pallet behoorlijk heeft verbreed zonder dat die ontwikkeling garant staat voor een goede groei. Dat weerhoudt analysten er niet van het een onderwaardeerd fonds te nomen, zonder daarbij te wijzen op concurrenende platformen die inmiddels in dit deel van de wereld steeds bekender worden.

eBay een koopje of eBay Quo Vadis?

Share: