De onmogelijkheid voor een losse digitale krant te betalen

destandaard-betaal-sms-optie

In België speelt op dit moment de affaire van de verboden staatssteun. 36 bedrijven hebben deals met de Belgische fiscus gesloten en daarmee een paar miljard winst onbelast het land uit gesmokkeld. Ik wil daar meer over weten en daarom zoek ik achtergrond artikelen in de pers.

Leuk als die content gratis is, maar net als bij een papieren krant vind ik het niet erg om een los nummer te kopen. Nu is de kans een verkooppunt voor een Vlaamse krant hier in de buurt te vinden niet heel erg groot. En bovendien: het is koud, waarom zou ik naar buiten gaan als ik het ook op internet kan regelen.

Helaas: ik kan het niet op internet regelen. Zo te zien heeft De Standaard een leuk achtergrond artikel, en die € 1,00 heb ik daar graag voor over. Maar de transactie kan niet plaatsvinden. De betaalopties zijn beperkt tot het versturen van een betaalde SMS. Dat gaat dus niet werken met een Nederlandse simkaart in een toestel dat zich in Nederland bevindt.

Dan zie ik een mogelijk alternatief op de website:

Media ID – “met Media ID heb je één ID om aan te melden én te betalen voor mediacontent en – diensten.” Zou dat een lokale Blendle kloon zijn? Na een paar keer klikken ben ik afgehaakt. Oei als dit ook de super hippe moderne online module wordt die de Nederlandse lezer voorgeschoteld gaat krijgen dan vrees ik het ergste. De FAQ is of door wetenschappers of door juristen geschreven. Met beiden heb ik geen moeite. Maar als je een leesbare tekst wil, passend bij de dienst (het is een krant, geen notariële akte!) en begrijpelijk voor een grotere groep met daar nog wel het nodige aan veranderd worden.

Tweede alternatief de iPad app:
IMG_2225-267200 IMG_2223-267200
Ik heb De Standaard ooit wel eens op de iPad gehad. Schijnbaar is dat al erg lang geleden, want ik kan er niets meer van vinden en na installatie heb ik toegang tot de kranten (zal de 2 weken gratis zijn). Maar wat is die app een drama. Dat is geen lay-out!

En als ik voor de “weergave als krant” versie kies: ik lees de hele krant. Het achtergrond artikel waar de zoektocht mee begon wordt niet eens genoemd.

Jammer.

Share: