De nieuwste software op oudere hardware installeren – de BIOS als onoverkomelijke horde

Over twee maanden verschijnt een nieuwe LTS versie van Ubuntu. Van de diverse versies van deze Debian familie zijn inmiddels de eerste test versies beschikbaar. Testen op een VM of een niet-productie wordt sterk aangeraden, want er is geen garantie op stabiliteit. Wat in theorie ook kan is een reserve harde schijf in een machine stoppen en daarop deze prille versies te installeren.

Dualboot en leeftijd

De afgelopen jaren is meermaals in een oudere laptop de originele harde schijf met OS gestopt om daarnaast in dualboot een Ubuntu versie te testen. Dat OS is Windows 7 en zoals bekend wordt dat sinds begin dit jaar niet meer ondersteund. Nu hoeft dat niet direct een probleem te zijn voor het installeren en uitproberen van een nieuwe Linux versie. Zolang de Windows partitie maar niet wordt gestart en daarmee online wordt gegaan. Dat de schijf oud is en geen SSD is ook geen bezwaar. De installatie duurt langer, maar tijdens het gebruik is er weinig last van de leeftijd en snelheidsbeperking.

Voordat de eerste Ubuntu 20.04LTS werd geïnstalleerd is dat deel van de harde schijf dat niet door Windows 7 wordt gebruikt aangepast. Dat lege, onbenoemde deel is iets verkleind. Een D: partitie onder Windows om daar wat bestanden te zetten die door beide OS’sen kunnen worden benaderd leek wel een handige zet. Op andere machines werkt dat naar volle tevredenheid,

Probleem

Hier blijkt die D: partitie echter een onoverkomelijk probleem. De laptop is zo oud dat de BIOS een niet te overwinnen horde is. De fysieke harde schijf accepteert maar vier (4) partities. Het installeren van Ubuntu naast Windows is daarmee onmogelijk. Windows heeft een C: en D: partitie. Het dualboot deel is een mini partitie en voor Ubuntu zelf zijn er ook nog twee nodig. Het herbenoemen van de D: van logisch naar primaire partitie (of omgekeerd) maakt niets uit. Onder een modern BIOS wel, maar bij deze oudere versie niet. In Ubuntu logical doen in plaats van primary helpt evenmin

Op zich is het geen drama, het gaat immers om een test opstelling waar verder weinig mee gebeurt. Het is wel weer een reminder dat oudere hardware onder nieuwe software niet altijd volledig, of optimaal, kan worden ingezet. We denken daarbij dan eerder aan slechte ondersteuning van beeldschermen (4K) of het ontbreken van de hoogste snelheden bij USB en Ethernet. Bij de verminderde mogelijkheden voor het indelen van harde schijven staat waarschijnlijk niemand stil.

Share: