De kredietkaart verliest echt terrein

Door Nederlanders meest gebruikte betaalmiddelen in andere eurolanden verschil tov-2006 Grafiek-1_tcm46-314650De ontwikkelingen rond de chipknip vorige week noopten mij tot het doen van onderzoek. Ik trachtte antwoord te vinden op de vraag hoe de banken chipknip saldo konden terugstorten. In mijn zoektocht belandde ik uiteraard op de website van De Nederlandse Bank. Daar werd mijn aandacht afgeleid door het onderzoek “Grensoverschrijdend betaalgedrag door Nederlanders”.

Het gebruik van de pinpas voor betalingen in het buitenland neemt toe is een eerste bevinding van de onderzoekers. Daar zet ik geen vraagtekens bij. Pinnen van OV kaartjes in Duitsland dat doe ik al jaren, komt geen cash meer bij kijken. 21% van de ondervraagden betaalt op die manier voor het OV, daar ben ik geen trendsetter meer . Ook bij andere categoriseren scoort het betalen met pinpas inmiddels aardig.

Waar winnaars zijn moeten ook verliezers zijn en ik ging ervan uit dat dat cash zou zijn. Dat antwoord is maar half goed. Ja cash verliest terrein, maar dat geld ook voor de kredietkaart. En dat had ik totaal niet verwacht. Het onderzoek noemt er geen verklaring voor. Roepen dat dat komt door cybercrime, fraude, diefstal, slecht imago is makkelijk en erg verleidelijk, maar enige onderbouwing ontbreekt. In een andere tabel (de klikbare illustratie) en naar de tekst van het bijgevoegde persbericht kijkend leert dat het aandeel van CC betalingen door Nederlanders in het buitenland al jaren een daling laat zien.

De CC verliest dus langzaam maar zeker terrein. Is dat soms een verklaring voor de ongekende druk van de bekende aanbieders nieuwerwetse vormen van betalen (m-betalen, NFC) te promoten. Hopen zij op die manier weer verloren terrein te heroveren?

Los van al die vragen constateerde ik tijdens het lezen ook dat Europa, als gebied met harmonisatie van betaalregels, wat dit betreft gewoon werkt en het de burgers makkelijker maakt van de E-zone te genieten zonder betaalmiddelen stress.

Share: