De Japanse Olympische Spelen – onmogelijk of onwenselijk

Met het uitstellen van de Olympische Spelen heeft men in 2020 de vraag of ze niet onmogelijk of onwenselijk zijn voor zich uit geschoven. Het Pinksterweekend zijn de emoties in Japan over het sport event verder opgelopen. Daarbij wordt steeds duidelijker dat voor het eerst de Spelen op bar weinig enthousiasme kunnen rekenen.

Te laat uitgesteld

Toen vorig jaar het IOC en het bestuur van Tokio besloten de Olympische Spelen uit te stellen was dat een besluit dat al eerder genomen had kunnen worden. De commerciële en politieke belangen leken echter pas op het laatste moment ondergeschikt te zijn aan de volksgezondheid en de belangen van de bevolking.

Het uitstel kwam voor iedereen zichtbaar te laat en legde daarmee de kiem voor een deel van de huidige problemen. De Japanse bevolking is de organisatie namelijk gaan wantrouwen. Dat zorgt voor een lastige communicatie tussen de partijen.

Status mei 2021

Eerder deze maand is duidelijk geworden dat Japan te maken heeft met een te hoge Covid-19 besmettingsgraad. Het vaccinatieprogramma komt om meerdere redenen niet op gang. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de bevolkingssamenstelling. Japan is een van de landen met een zeer grote vergrijsde bevolking. Dat maakt de noodzaak tot vaccinatie nog hoger. Om de verspreiding van het virus af te remmen zijn delen van het land in lockdowns. Die term wordt daarbij zo te zien bewust vermeden.

Wat ook wordt vermeden is de indruk wekken dat de OS niet veilig kunnen verlopen. Het is Japanners sowieso al verboden de Spelen te bezoeken. De sportvelden en alle locaties daarom heen moeten compleet geïsoleerde compounds worden waar alleen (geteste) buitenlanders aanwezig mogen zijn.

Die beperking zet niet alleen een streep tegen het idee dat de OS er zijn voor iedereen. Het maakt de businesscase ook onmogelijk. Iedere Japanse ondernemer die dacht een graantje te kunnen meepikken van het event kan dat vergeten. Dat vermindert de animo pro OS te zijn al aanzienlijk. Maar het idee dat er dan ook nog eens extra lockdowns komen om de buitenlandse bezoekers meer veiligheid te geven is helemaal in het verkeerde keelgat geschoten.

Foute opmerkingen

Olie op het vuur zijn de opmerkingen van de kopstukken van het IOC. Zij vinden dat van het gastland wel enige “sacrifices” mogen worden verwacht. Het zijn extreem foute opmerkingen gericht aan een bevolking die vanuit het verleden weet waartoe de oproep tot “sacrifices” kunnen leiden. Het historisch onbenul van de IOC top is wat dat betreft stuitend.

Inmiddels is tussen de 70 en 80 procent van de Japanse bevolking tegen de OS van Tokio. Sinds het Pinksterweekend is ook een van de kopstukken van de Japanse economie actief geworden. De ceo van Sofbank heeft in niet mis te verstane woorden (*) duidelijk gemaakt dat wat hem betreft de Olympische Spelen zowel onmogelijk als onwenselijk zijn.

Gaan IOC en Tokio door dan dreigen de Spelen de grootste misrekening te worden. Nog even los van sporters die niet kunnen of durven, de beelden van lege tribunes zullen de OS blijven achtervolgen. De OS dan maar nog een keer opschorten en daarmee de planning voor de komende jaren overhoop gooien?

 

 

(*) vertaling:

Do you have the right to decide to hold the event?
There is talk of huge penalties, but in Japan, where vaccines are delayed, 100,000 Olympic athletes and related people from 200 countries came to Japan to spread mutant strains, and declared lives lost and emergencies. Given the subsidies in the case, the decline in GDP, and the patience of the people, I think we will lose something bigger.