De implosie van WeWork

Een van de meest dubieuze bedrijven van het jaar 2019 was WeWork. De verhuurder van flex werkplekken en tijdelijke kantoorruimte was voornemens de internetzeepbel nog eens dunnetjes over te doen met een beursgang gebaseerd op opgeblazen cijfers en prognoses. Op tijd is door de bestaande aandeelhouders aan de rem getrokken. De impact van de leeglopende zeepbel wordt steeds zichtbaarder.

Implosie

Op 16 januari had CNBC de primeur voor de cijfers van CBRE over Q4. De cijfers hebben betrekking op de Amerikaanse markt. In Q3 werd er nog 4 miljoen square feet (~370.000 vierkante meter) nieuwe flex ruimte in de markt gezet. Het cijfer voor Q4 ligt op 1 miljoen (~93.000 vierkante meter). Als iets een implosie is dan is het wel deze krimp van 75%.

Stilstand

CBRE ziet de afgeblazen IPO van WeWork als de belangrijkste oorzaak. Door het harde ingrijpen van de aandeelhouders – SoftBank voorop – heeft WeWork in Q4-2019 92,7% minder flex ruimte aan het portfolio kunnen toevoegen. Omdat WeWork niet meer als een agressieve concurrent opereert is er voor de concurrenten geen reden meer mee te doen met de wedloop om de grootste portfolio. Alleen Spaces (onderdeel van de Regus familie) heeft het afgelopen kwartaal een plus op de balans staan. De andere grotere verhuurders op de Amerikaanse markt hebben besloten de hand op de knip te houden. De markt is van double digit groei in een keer doorgeschoten naar stilstand en op lokaal niveau zelfs krimp.

Flexibiliteit

Zowel CNBC als CBRE kijken vooral naar de eigenaren van de panden die als flex werkplekken kunnen worden ingezet. Die zien veel minder vraag naar en daardoor lagere opbrengsten voor het vastgoed. Er wordt gesuggereerd dat zijn meer flexibel moeten zijn om op plotsklaps gewijzigde markt te kunnen reageren. Dat WeWork en co nu minder actief zijn wil volgens de twee nadrukkelijk niet zeggen dat er geen vraag meer is naar nieuwe flex plekken. Die gedachte klinkt aannemelijk. Waarop die is gebaseerd blijft onduidelijk.

Domino effect

Veel belangrijker is echter de kennis dat het leeglopen van de internetzeepbel in 2001-2003 leidde tot een onvoorzien domino effect. De contouren van de impact van de WeWork implosie zijn maar deels zichtbaar. Er is vooralsnog alleen aandacht voor de panden en vierkante meters. Wat het wegvallen van de vraag voor de werkgelegenheid bij toeleveranciers en dienstverleners betekent moet nog blijken.

Share: