De Duitse handelsbeurzen in de knel

Op 21 maart werd in Amsterdam een persbijeenkomst gehouden door de Nederlandse vertegenwoordiging van Cebit. Die jaarlijkse beurs in Hannover heeft het roer radicaal omgegooid en daar werden we over gebriefd.

Met met paasweekend besteedde FAZ eveneens aandacht aan Cebit. Niet alleen aan Cebit overigens, maar aan het heel Duitse handelsbeurzen landschap. De krant uit de regio Frankfurt merkte op dat zo te zien de Duitse handelsbeurzen het in de regel goed doen. De omzet van de Frankfurter Messe nam van 2016 tot 2017 toe tot 661 miljoen Euro (+3,5%) en blijft daarmee de grootste in Duitsland, op enige afstand gevolgd door Düsseldorf dat 15% omzet zag verdampen en met 360 miljoen nog maar net Hannover (357 miljoen) achter zich wist te houden.

De ranking is echter niet de kern van het artikel. Evenmin is het inzicht dat 4 van de 7 congressteden omzet zijn verloren. Waar het volgens FAZ omdraait heeft wel met dat laatste te maken. De Duitse Messen komen steeds meer onder druk te staan van events in de landen die ze jarenlang in Duitsland een platform hebben gegeven. Met de VRC als onvermijdelijk voorbeeld stipt de krant aan dat daar inmiddels meer beurzen en events worden georganiseerd. Het is niet alleen het land met de grootste productie, het is ook steeds vaker de belangrijkste (of: een van de belangrijkere afzetmarkten) voor Duitse producten.

Duitse handelsbeurzen zien deze ontwikkeling niet met lede ogen aan. FAZ wijst naar Cebit als een event dat fors in de knel zit en het roer wel moest omgooien. Ook andere meer regionale beurzen passeren de revue die volgens de krant enige herbezinning kunnen gebruiken. Verder onderschrijft FAZ de stelling dat internet niet de algemene doodsteek is voor handelsbeurzen. Voor tal van onderwerpen en events gaat er niks boven persoonlijk contact en kennisuitwisseling.

Met die twee laatste punten ben ik het eens. Het verschijnsel handelsbeurzen is volgens mij niet ten dode opgeschreven. Voor sommige events zich ik geen toekomst meer, omdat ze draaien om technieken die inmiddels richting EOL opschuiven. Cebit is daar deels een goed voorbeeld van. Daar is geen dozijn hallen meer te vullen met A3 matrixprinters. Dat product vertegenwoordigt inmiddels een niche en verdient daarmee een minder ruimte. Dat het daardoor lastiger wordt alle hallen in Hannover te vullen was de laatste jaren overduidelijk. Dat de organisatie van die handelsbeurs daardoor in de knel komt en een boekhoudprobleem ziet opdoemen begrijpt iedereen.  

Naast producten die niet meer aanspreken en de concurrentie in en door de VRC zijn er nog andere factoren die het de Duitse handelsbeurzen lastig maken. Trefwoord: demografie. Eingelijk is dit een perfecte case voor een klassieke DESTEP analyse. Ik kan me niet anders voorstellen dat alle Duitse beurzen daar de laatste periode flink mee in de weer zijn geweest.

Dit jaar wordt het daarom interessant te zien hoe Hannover en de andere Messe steden zich staande weten te houden. Zijn de veranderingen die sommigen nu doorvoeren de methode om de neergaande lijn te doorbreken of moeten we in december constateren dat er meer steden kunnen worden toegevoegd aan de lijst verliezers.

Share: