De Brexit overlast blijft na vier maanden nadrukkelijk zichtbaar

BrexitEind april is door kwartaalcijfers de impact van Brexit en de overlast daarvan op de EU zichtbaar geworden. Het idee dat de eerste maand gekenmerkt zou worden door chaos klopt. De hoop dat er daarna een balans komt die voor iedereen acceptabel is , die is niet uitgekomen.

De cijfers van de verschillende statistiekbureaus in de EU laten hetzelfde beeld zien. Import uit het VK is veel minder geworden. Export naar het eiland is voor veel bedrijven in de EU gedecimeerd. Een echte verrassing is het niet. Na de implosie van import en export in januari was er geen sprake van herstel in februari. Dat er tussendoor in veel landen een nieuwe ronde lockdowns inging hielp natuurlijk ook niet. Maar zelfs zonder dat zijn er geen indicaties dat maart echt beter is dan februari.

Voor de media waren die cijfers te vinden. De meeste aandacht ging echter uit naar de onmogelijkheid voor Britse burgers nog te importeren vanuit de EU. Daar is veel over geschreven en het is nog wekelijks meerdere meldingen waard. Dat geldt ook voor meldingen van Britse ondernemers die de export naar de EU staken. Tijd en kosten zijn voor hen te hoog om er nog aan te verdienen.

Pakketje voor het VK?

Veel minder in het nieuws is echter een andere goederenstroom die door Brexit nog steeds is verstoord. Wie begin mei als consument een pakketje naar het VK wil versturen heeft twee weing aantrekkelijk opties. Optie een is heel veel extra betalen, optie twee is afzien van het versturen.

Grote internationale spelers als DPD weigeren nog steeds dit soort zendingen aan te nemen. Zij hebben geen zin in de administratieve rompslomp. De kans aan de grens te worden opgehouden omdat van enkele zendingen de papieren niet in orde zijn is te groot. Uitwijken naar UPS of andere koeriers gaat gepaard met een prijskaartje dat makkelijk het viervoudige van een reguliere zending is.

Brexit zet streep door zendingen

Voor grote groepen consumenten in de EU is de Brexit impact gelijk aan overlast. Overlast die al maanden duurt en waar niemand haast lijkt te maken tot een oplossing te komen. Het idee wordt dan ook steeds sterker dat er geen oplossing mogelijk is. De overlast blijft, Brexit haalt een streep door zendingen van en naar consumenten. De hinder werkt namelijk twee kanten op. Maar de Britten hebben er zelf voor gekozen, de EU burgers niet.