De babymelkpoedermaffia bestaat nog steeds

In 2015 en 2016 hadden alle winkels in Nederland waar babymelkpoeder werd verkocht te maken met een explosief stijgende belangstelling voor dat product. Dit leidde tot meer winkeldiefstallen en tot aankoop door geronselde kopers. Hoewel die criminaliteit inmiddels verleden tijd lijkt te zijn is de achterliggende maffia structuur nog steeds actief.

Het begon met China

De aanleiding voor diefstallen en het opkopen van voorraden had alles te maken met de situatie in China. Daar was het met de productie van bepaalde merken goed fout gegaan. Hoeveel doden daarbij zijn gevallen is onbekend. Wel bekend is dat de Chinezen hun eigen lokale en nationale producten niet meer vertrouwden.

Europese markt leeghalen

Een boycot is een krachtig signaal, maar de vraag naar het product blijft bestaan. Binnen no time zag de georganiseerde misdaad het potentieel in. Chinese ouders betaalden schijnbaar tot 4x de prijs die in Europa gold. Het op grote schaal leeghalen van de Europese markt was het gevolg. Daarbij waren meerdere bendes actief. Sommigen kozen voor het maximale rendement door winkeldiefstal. Anderen zetten junks, illegalen en onwetenden in om een dagelijks (!) een rondje langs de winkels te doen om op legale wijze aan de producten te komen. Die dagelijkse rondjes waren nodig omdat de diefstallen en de grootschalige opkoop winkels noopten tot het treffen van maatregelen. Niet meer dan een verpakking per persoon per dag was een regel die hier in de omgeving werd gehandhaafd.

Verdwenen – niet echt

Hoe lang die periode heeft geduurd is niet meer terug te vinden. Waarschijnlijk was de ergste overlast binnen een jaar verdwenen. Verdwenen is daarbij een betrekkelijk begrip. Enkele dagen terug zag ik op de Duitse tegenhanger van “Uitzending gemist” een programma van de MDR over dezelfde overlast in de regio Dresden (zie illustratie).

Echter wat leek op hetzelfde gedrag, maar nu geleid door een andere maffia organisatie, ging toch vele malen verder. De bende die zich eerste bezighield met babymelkpoeder stelen (in Dresden is niet gekozen voor de optie clochards en junks te gebruiken als kopers?) hebben inmiddels namelijk het assortiment vergroot. De werkwijze is gelijk gebleven.

Assortiment en verspreiding

De reportage liet zien dat bendes afkomstig uit de voormalige Sovjet Unie republieken gewoon alles van waarde roven uit supermarkten. Daarbij wordt op bestelling gewerkt en een netwerk van Vietnamese mini supermarkten vormen de punten van opslag en verdere distributie. Babymelkpoeder gaat op die manier naar Praag en wordt dan als luchtvracht naar de VRC gestuurd. Sterke drank, sigaretten en koffie wordt in de grensregio verspreid over de markten en een deel wordt door de Vietnamese middenstand in de regio Dresden “geabsorbeerd”.

Wat hierboven in een paar zinnen staat beschreven is een strak geleide criminele organisatie waarbij clans uit verschillende landen de taken hebben verdeeld. Het verontrustende aan het verhaal is dat de Duitse politie hier normaal nooit werk van zou maken. Winkeldiefstal staat te laag op de prioriteitenlijst. Dat is in Nederland niet anders. Het is de inzet van vluchtelingen door de bendes die de bal bij de buren aan het rollen heeft gebracht.

In Nederland ben ik weinig verhalen tegengekomen die hier op lijken. Dat sinds dit jaar actiever tegen mobiel banditisme wordt opgetreden kan een indicatie zijn dat het verschijnsel hier ook vaker voorkomt. Dat er ander jargon dan in Duitsland wordt gehanteerd en dat er geen illegalen bij betrokken zijn, zijn belangrijke details. Het belangrijkste is de constatering dat de babymelkpoedermaffia nog steeds bestaat.

Share: