Dataopslag in de cloud bij een betrouwbare Zwitserse partij

cloudVorige week kwam een melding voorbij van een Zwitserse cloud provider die heel betrouwbare dataopslag aanbiedt. Nu is de combinatie van Zwitserland en betrouwbaarheid een die vaker voorkomt. In dit geval van dataopslag valt daar wel iets over te zeggen.

Persbericht van pCLoud

pCloud uit Zwitserland heeft een persbericht verspreid dat ook in de Duitse postbus belandde. Het bedrijf geeft aan dat het aanbod verder wordt uitgebreid. Gebruikers kunnen met ingang van heden aangeven waar de data staat. Dat kan via het klantportaal.

Achter die korte melding zullen weinigen iets zoeken. Ik vraag me direct af wat de vroegere oplossing dan precies was. Aangezien het bedrijf aangeeft dat naast een datacenter in Texas (?) ook een faciliteit in Luxemburg wordt gebruikt kan er maar een conclusie zijn. Tot voor kort voldeed de dataopslag die niet aan de AVG. Dat er een cloudplatform in Luxemburg staat waar pCloud gebruik van maakt is ook iets waar nog wel een paar vragen over te stellen zijn. Het bedrijf noemt namelijk niet de namen van de datacenter exploitanten. Voor de Cloud in Texas is dat verder weinig spannend. Iedereen die daar zijn data opslaat of laat opslaan is onverstandig bezig. De AVG en de Amerikaanse wetgeving zijn niet verenigbaar.

Het probleem van de CLOUD Act

Als in Luxemburg de spullen van pCloud in een Amerikaans datacenter staan is er ook nog steeds een probleem. Dat heeft de CLOUD Act, waarmee de VS toegang hebben tot data in elk Amerikaans datacenter.

Afijn vragen genoeg. Het aanbod zelf ziet er verder wel leuk uit. En zijn twee contractmogelijkheden. De dataopslag wordt per jaar afgerekend, of de klant kiest een “life-time” abonnement. Wie de dienst wil testen kan voor 10GB gratis kiezen.

Makkelijk inloggen

Kwestie van een account aanmaken. Daarna kan met de eigen app of browser optie data worden opgeslagen in die Zwitserse cloud. Dat account aanmaken is heel klantvriendelijk. De optie inloggen met Google of Feesboek worden namelijk ondersteund.

Heel raar, maar ik vraag me ondertussen of of dit echt wel een betrouwbare partij is. Dataopslag in de cloud kan en mag, maar van deze partij ga ik niet eens de gratis optie testen.