CTX – een verdwenen merk

Het YouTube kanaal van de NASA is goed voor vele uren ontspanning en educatie. In video’s over de planeet Mars komt regelmatig het begrip CTX voor. Elke keer dat ik dat hoor moet ik denken aan beeldbuizen. Deze post gaat dan ook niet over ruimtevaart, maar over desktop hardware.

Over CTX schrijft NASA: The Context Camera, called CTX, provides a big-picture, background view of the terrain around smaller rock and mineral targets that are studied by other cameras on the Mars Reconnaissance Orbiter.”

Beeldschermen en computers

Ik associeer CTX met beeldschermen en all in one computers. Beiden heb ik vele jaren gehad. Het merk CTX was ik totaal vergeten. Door het gebruik van de drie letters in de NASA video’s vroeg ik me af wat er van het merk is geworden. In de tijd dat beeldschermen nog echte beeldbuizen hadden was CTX een merk dat goede kwaliteit tegen acceptabele prijzen leverde. Het merk kon moeiteloos concurreren met NEC en Sony. Twee merken waarvan we inmiddels ook niet meer weten dat die ooit heel groot en bekend waren.

2005

Een speurtocht in het digitale archief heeft opgeleverd dat in ieder geval tot 2005 hier een CTX scherm en all in one computer in gebruik zijn geweest. Het scherm is vervangen voor een LCD en de all in one is naar het afvalpunt gegaan (of de voorloper daarvan). In de tijd dat die vervanging en uitfasering speelde, dat moet ergens tussen 2005 en 2007 zijn geweest, bestond het merk CTX nog. Het bedrijf leverde in die tijd namelijk ook LCD schermen. Daar is toen niet voor gekozen. Dat zal alles te maken hebben gehad met het minimale kanaal dat het merk in Nederland had. Er was maar een handvol winkels of ketens dat CTX voerde.

Een online speurtocht naar de stand van zaken rond CTX heeft ook nog wel iets opgeleverd. De officiële site heeft als recentste post een artikel uit 2005. Alle foto’s die vindbaar zijn houden op in het jaar 2007. Daarbij valt op dat CTX in die laatste periode alleen nog maar in Oost Europa en Rusland is geleverd.

De paar flarden aan informatie doen het volgende vermoeden. CTX heeft de overstap van beeldbuizen naar LCD niet overleefd. West Europa is rond 2005 als afzetmarkt opgegeven. De eerste generatie LCD’s die het bracht waren vooral voor markten met minder koopkracht bedoeld. Ook dat was schijnbaar geen succes.

Verdwenen

Niets wijst op een overname of fusie. De panden waar de Europese landenvestigingen zaten hebben allang andere huurders gekregen. Het merk lijkt totaal verdwenen. Zoiets zal best wel vaker voorkomen, maar de hardware sector associeer ik eerder met overnames en het nog enige tijd in stand houden van het merk (“ABC powered by XYZ”).  Een verdwenen merk waarvan de website nog steeds in de lucht is. Dat is toch best wel vreemd.

Verder zoeken levert nog iets interessants op: de overstap van beeldbuizen naar LCD heeft nog meer merken doen verdwijnen. Anno 2019 is het aantal merken (niet fabrikanten!) van computer schermen veel geringer dan ooit met de beeldbuizen markt het geval was. Het loont dus schijnbaar niet meer om op OEM toestellen verschillende merken te plakken. Zou dat ook bij andere computer benodigdheden het geval zijn?

Share: