Cricket en lege flessen: details in Berlijn om blij van te worden

Wat in Berlijn voor de lokale bevolking heel gewoon is kan de bezoeker opvallen als  onverwachte detailsn. Deze post gaat over cricket als hyper lokale activiteit en het inleveren van lege flessen, iets dat trouwens in heel Duitsland speelt.

Cricket

Cricket-TempelhofBijna elke avond zijn er bij goed weer in een hoek van Tempelhof eigenaardige geluiden te horen. Het is de combinatie van een andere taal dan Duits en het geluid van een doffe tik. Die taal valt op omdat die elders in de stad amper te horen is. Het doffe tikken lijkt op het geluid van een tennisbaan, maar is toch iets anders.

De foto is verklapt wat er daar gebeurt. Het is een groep cricketspelers die in Hindi, een van de ruim 400 talen van India, communiceert. Het geluid is de bal op de cricket bat. Deze groep zie ik daar al jaren op precies die plek. Ze spelen niet op gras maar op asfalt. De wicket staat wel in het veld. Het contrast met de rest van de spelen en sporten op Tempelhof is groot. Voetbal zie ik er weinig gespeeld worden, hoewel er veel gras is. Sprinten op de landingsbanen door renners of fietsers in groepsverband valt meer op.

Iets dergelijks zie ik niet in Amsterdam. Aan de kant van Amstelveen is er in het Amsterdamse bos wel een grasbaan waarop wordt gespeeld, maar dat is in teamverband en vanuit een sportclub georganiseer. Het Vondelpark is waarschijnlijk te druk voor een geïmproviseerd speelveld. Mogelijk is er in Zuid Oost een faciliteit, maar daar heb ik dan nooit iets over meegekregen.

Lege flessen

Lege_flessen_202206In Duitsland zijn ze veel actiever het met inzamelen van lege flessen. Verplicht statiegeld op glas is al jaren terug uitgebreid met blik voor drank en van iets recentere datum is statiegeld op plastic flessen. De huidige regeling is daarbij best simpel: elke verpakking voor drank met een inhoud van 0,1 liter tot 3 liter heeft statiegeld (bron).

Met deze regeling is het aandeel van dit soort verpakking in het gewone afval en zwerfafval enorm afgenomen. Duitse straten en parken zijn veel schoner dan de Nederlandse omgevingen. De prikkel afval waarde te geven werkt duidelijk.

Die waarde moet natuurlijk wel worden laagdrempelig te realiseren zijn. Anders gezegd: er moeten veel inzamelpunten zijn voor statiegeld en het gedoe met bonnen mag niet te complex zijn. In Duitsland zijn die bonnen meer dan een dag geldig. Bij sommige ketens is het ook mogelijk de bonnen bij een ander filiaal in te leveren. Iets dergelijks is in Nederland vooralsnog onvoorstelbaar. Door de zichtbaar sterkere lobby van statiegeld tegenstanders in het buiten het parlement. Daarbij is het een achterhoede gevecht, want de Duitse kijk op statiegeld gaat voor de hele EU gelden.

De foto van het statiegeld gebouwtje is trouwens om twee redenen de moeite waard. Het zit er fris en schoon uit, ook aan de binnenzijde. Daarbij is het geen nieuw gebouw. Voorheen was het een mini wasstraat van het inmiddels verdwenen tankstation.

Share: