Covid-19 lijdt tot ook tot meer alcohol doden

corona covid-19Volgens cijfers van de Britse overheid zijn er in het Covid-19 jaar 2020 veel meer mensen overleden aan alcohol gerelateerde oorzaken. De stijging van 20 procent is echt groot. Daarmee is het land terug op het niveau van 2001. Het gaat daarbij om 7.423 personen.

Nationaal probleem

Het bericht heeft in alle Britse kranten gestaan en dat is meer dan begrijpelijk. De alcoholconsumptie van Britten is vaker problematisch. Ettelijke verhogingen van de accijnsprijzen zijn er maar gedeeltelijk in geslaagd een groot nationaal probleem structureel in te dammen.

De cijfers die nu naar buiten zijn gebracht liegen er niet om. Het alcohol probleem komt veel vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Dat komt tot uitdrukking in de cijfers. Het sterftecijfer voor mannen waarbij alcohol de oorzaak was ligt op 17,8 per 100.000, voor vrouwen op 9,7. Dat laatste cijfers lijkt overigens ook aan de hoge kant vergeleken met het EU gemiddelde.

Twee groepen

Wat de directe link is met Covid-19 wordt uit de artikelen niet helemaal duidelijk. Alles wijst namelijk op dat zware drinkers tijdens de eerste maanden van 2020 nog meer zijn gaan drinken. Er zou eveneens een groep ex-drinkers weer zijn gaan drinken. Deze twee groepen hebben schijnbaar een hoger risico op lever problemen. In uiteindelijk 80 procent van de gevallen was dat de reden van overlijden.

Met begrippen als stress en sociale ontwrichting lijkt daarom rekening gehouden te moeten worden. De pieken zijn het grootst in economisch zwakke gebieden en dat verbaast dan ook minder. De gerapporteerde stijging van 20 procent is gemeten over een heel jaar. Voor alle gebieden geldt dat het vierde kwartaal nog slechter was dan het begin van 2020.

Lichtpuntje

Overigens is er een klein lichtpuntje tussen de trieste cijfers. Het aantal Britten dat minder is gaan drinken of zelfs totaal is gestopt met alcohol zou in 2020 zijn toegenomen. Of er een link is met minder sociale druk en werkstress is niet onderzocht. Het idee dat Covid-19 voor zowel meer als minder alcohol doden veroorzaakt is daarbij wel apart.